Tarja Ylitalo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tarja Ylitalo kuvattuna 26. heinäkuuta 1984

Tarja Ylitalo (o.s. Suhonen, s. 5. maaliskuuta 1951 Lieksa)[1] on suomalainen iskelmälaulajatar, jonka uran menestyksen päivät osuivat 1980-luvulle.

Tarja Ylitalo levytti ensimmäiset levytyksensä jo 1969, mutta menestystä täytyi odottaa vielä yli kymmenen vuotta. 70-luvulla Ylitalo toimi Tuomo Ylitalon orkesterin solistina. 1978 hän sai levytyssopimuksen Matin ja Tepon levy-yhtiö M&T Tuotannossa. Seuraavana vuonna levytys Kerrasta poikki lähetettiin Syksyn Sävel -kilpailuun, mutta laulu ei päässyt loppukilpailuun asti. Siitä huolimatta laulu nousi Jokamiehen listalla ykköseksi ja siitä tuli paitsi Tarja Ylitalon läpimurtohitti, myös yksi vuoden 1980 suosituimmista iskelmistä.

Tarja Ylitalo oli 80-luvun alussa yksi kysytyimpiä artisteja Suomessa. Kolme ensimmäistä pitkäsoittoa myivät timanttilevyyn oikeutettavan määrän ja neljäskin vielä kultaa. Suosituimpia hittejä olivat mm. Mustankippee, Miks' ei aina voi olla lauantai, Ei tämä tyttö lempeä anele, Yöjuna sekä Tyttö Pohjolasta. Hyvin monissa Ylitalon lauluissa korostettiin maaseudun rauhallisuutta verrattuna vilkkaaseen kaupunkilaiselämään.

Vuonna 1990 Tarja Ylitalo levytti toistaiseksi viimeisimmän hittinsä Syys surumielinen, joka samalla esitteli uudistuneen, rauhallisemman ja vakavamman Tarja Ylitalon. Samanlaista tyyliä jatkettiin vielä seuraavillakin levyillä, mutta ilman suurempaa menestystä.

Tarja on osallistunut Syksyn Sävelen finaaliin kolmesti lauluilla Ei tämä tyttö lempeä anele (v. 1983, sijoitus 3.), Ollaan yhdessä (v. 1988) ja Syys surumielinen (v. 1990) sekä kerran Euroviisukarsintoihin v. 1988 laululla Maata vaadin, taivaanrantaa. Laulu on levytetty, mutta sitä ei ole koskaan julkaistu tallenteena.

Tarja Ylitalo asuu nykyisin Pellossa aviomiehensä Tuomon kanssa.

Olli Karhi on kirjoittanut Tarja Ylitalon elämäkertakirjan Kerrasta poikki - Tarja Ylitalon tie tähtiin (Karas-Sana, 2002).

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tony Latva, Petri Tuunainen: Iskelmän tähtitaivas. WSOY, 2004. ISBN 951-0-27817-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tarja Ylitalo.