Sydir Kovpak

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sydir Kovpak
Sydir Kovpakin muistoreliefi Kiovan Pecherskissä, Ukrainassa.
Sydir Kovpakin muistoreliefi Kiovan Pecherskissä, Ukrainassa.
Henkilötiedot
Syntynyt7. heinäkuuta 1887
Ukraina Pultava, Ukraina, Venäjän keisarikunta
Kuollut11. joulukuuta 1967 (80 vuotta)
Flag of the Ukrainian Soviet Socialist Republic.svg Kiova, Ukraina, Neuvostoliitto
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Venäjän keisarikunta
 Neuvostoliitto
Palvelusvuodet 1914–1925, 1941–1945
Taistelut ja sodat
Sotilasarvo Kenraalimajuri

Sydir Artemovitš Kovpak (ukr. Сидір Артемович Ковпак; ven. Си́дор Арте́мьевич Ковпа́к, Sidor Artеmjevitš Kovpak, myös Sidor Kovpak; 7. kesäkuuta 188711. joulukuuta 1967) oli merkittävä neuvostopartisaanijohtaja Ukrainassa toisen maailmansodan aikana. Hän oli sotilasarvoltaan kenraaliluutnantti.

Kovpak syntyi köyhään maalaisperheeseen lähellä Pultavaa. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän osallistui sotaan keskusvaltoja vastaan ja ansioidensa vuoksi keisari Nikolai II palkitsi hänet kahdesti Pyhän Yrjön ristillä. Lokakuun vallankumouksen jälkeen Kovpak liittyi bolševikkeihin ja taisteli partisaanijoukoissa sekä saksalaisia että Anton Denikinin valkoista armeijaa vastaan.

Sotien välisen ajan Kovpak toimi paikallishallinnon johtajana Putivlin kaupungissa. Stalinin vainot Kovpak vältti täpärästi pakenemalla kaupungista ja piileskelemällä metsissä.

Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon heinäkuussa 1941. Se eteni Ukrainaan, jossa Kovpak johti partisaaniyksiköitä, jotka kävivät rintaman takaista taistelua miehittäjiä vastaan aiheuttaen saksalaisille raskaita tappioita. Kovpak oli neuvokas sissitaktikko ja hänestä tuli elävä legenda Neuvostoliitossa jo sodan aikana. Hänet palkittiin kahdesti Neuvostoliiton sankarin arvolla ja vuonna 1943 hänet ylennettiin kenraaliluutnantiksi.

Suuren isänmaallisen sodan jälkeen Kovpak toimi hallinnollisissa tehtävissä Ukrainassa.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.