Snapsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Snapsien juontia

Snapsi eli kertanaukku on pieni, usein ruokaryyppynä tarjottu annos väkevää alkoholijuomaa. Se on osa pohjoismaista juomakulttuuria, mutta snapsit tunnetaan myös Venäjällä sekä Itä- ja Keski-Euroopan maissa.

Snapsien nauttiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snapsi on tyypillisesti tilavuudeltaan noin 2 cl. Se tarjoillaan snapsilasista jäähdytettynä, joskus suoraan pakkasesta, ja juodaan usein kertasiemauksella, eli "Pohjanmaan kautta". Ruotsalaisessa ja suomenruotsalaisessa kulttuurissa snapsien kanssa lauletaan usein juomalauluja eli snapsvisor.

Snapsit eri maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskassa ja Norjassa snapsi on lähes aina akvaviittia, ja sitä juodaan etenkin joulun aikaan. Ruotsissa snapsit ovat yleensä akvaviittia tai votkaa, ja ne liittyvät olennaisena osana perinteiseen voileipäpöytään ja rapujuhliin. Suomessa snapsit ovat useimmiten votkaa tai viinaa, esimerkiksi Koskenkorvaa. Klassinen Suomessa nautittu snapsi onkin Koskenkorvan modifikaatio "salmari". Marskin ryyppy on tunnettu suomalainen snapsi. Venäjällä juodaan snapseina votkaa, etenkin alkupalojen eli zakuskin kanssa.

Eteläisemmässä ja läntisemmässä Euroopassa aperitiivit täyttävät snapsien paikan ruokahalun herättäjinä ja aterian avaajina.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.