Sitruspuut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sitruspuut
Pomelo (Citrus maxima)
Pomelo (Citrus maxima)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Sapindales
Heimo: Ruutakasvit Rutaceae
Suku: Sitruspuut Citrus
L.[1]
Katso myös

  Sitruspuut Wikispeciesissä
  Sitruspuut Commonsissa

Sitruunoita

Sitruspuut (Citrus) on ruutakasvien (Rutaceae) heimoon kuuluva suku, jonka monia lajeja viljellään hedelmiensä eli sitrushedelmien tuottamiseksi. Tärkeimpiä viljelyalueita ovat subtrooppisilla ja trooppisilla vyöhykkeillä sijaitsevat Etelä-Kiina, Välimeren seutu (erityisesti Espanja, Italia ja Kreikka), Israel, Etelä-Afrikka sekä osat Keski- ja Etelä-Amerikasta.

Sitruspuut ovat ainavihantia nahkealehtisiä puita, jotka kasvavat noin 5–15 metriä korkeiksi. Puut kukkivat keväisin vaalein kukin. Hedelmät ovat monilohkoisia. Hedelmien kypsyminen saattaa usein kestää yli vuoden, minkä vuoksi puussa voi olla samaan aikaan sekä kukkia, raakileita että hedelmiä.[2] Tarkassa kasvitieteellisessä määrittelyssä sitrushedelmät ovat marjoja, sillä niiden hedelmälohkoissa on useampi kuin yksi siemen.

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri tutkijat eivät ole yksimielisiä siitä, kuinka monta lajia Citrus-sukuun kuuluu. Asian selvittämistä vaikeuttaa lajien helppo risteytyminen keskenään. On arveltu, että suvun kolme kantalajia olisivat sukaattisitruuna, pomelo ja mandariini, ja että kaikki muut olisivat syntyneet näiden risteytyminä.[2] Nämä kantalajit esiintyvät Itä-Aasiassa myös villeinä, useimmat muut tunnetaan ainoastaan viljeltyinä.[2] Greipin tiedetäänkin varmuudella syntyneen appelsiinin ja pomelon risteytymänä.[2]

Seuraavia pidetään yleisesti omina lajeinaan:

Tavallisimpia sitruspuiden risteymiä ovat:

Läheistä sukua sitruspuille ovat myös pienihedelmäiset fortunellat (Fortunella), jotka risteytyvät sitruspuiden kanssa. Risteymäsuku on kumkvatitCitrofortunella), ja siihen kuuluvat limekvatti eli pikkulimetti (× Citrofortunella floridana) sekä kumkvatti eli kääpiösitrus (× Citrofortunella microcarpa).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS (englanniksi)
  2. a b c d Arne Rousi: Auringonkukasta viiniköynnökseen, viljelyskasvit ihmisen palveluksessa, s. 291–298, WSOY 1997, ISBN 951-0-21295-4.
  3. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.