Limetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo hedelmäpuusta ja sen hedelmästä. Väristä katso limetinvihreä ja liikenneyrityksestä Lime (yritys).
Limetti
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Ruutakasvit Rutaceae
Suku: Sitruspuut Citrus
Laji: aurantiifolia
Kaksiosainen nimi

Citrus aurantiifolia
(Christm.) Swingle

Katso myös

  Limetti Wikispeciesissä
  Limetti Commonsissa

Limetti (Citrus aurantiifolia) on ruutakasveihin (Rutaceae) kuuluva sitruspuu (Citrus), joka on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Limetti on sukaattisitruunan ja Citrus micranthan luonnollinen risteymä.[1] Limettiä kasvatetaan trooppisilla alueilla kaikkialla maailmassa. Sen hedelmää kutsutaan samalla nimellä, tosin usein hedelmästä käytetään suomen kielessä sen vieraskielistä nimeä lime. Limetin hedelmä on vihreä ja sitruunaa pienempi, ja se on mehukas ja hapan. Sen hedelmäliha on vaalean keltaisenvihreää.

Limettipuu on pensasmainen ja kasvaa noin viiden metrin korkuiseksi. Siitä on olemassa myös pienoislajikkeita, joita on mahdollista kasvattaa sisällä tai kasvihuoneessa. Puun soikeat lehdet muistuttavat appelsiinin lehtiä. Kukat ovat halkaisijaltaan noin 2,5 senttiä ja väriltään kellertävän valkoisia, ja niiden ulkoreunoissa on hiukan vaaleaa violettia.[2]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Limetin hedelmien mehua käytetään usein juomissa, kuten alkoholipitoisissa drinkeissä (esimerkiksi margarita, mojito, caipirinha ja cuba libre) sekä virvoitusjuomien ja mehujen ainesosana. Limetti on perusraaka-aine meksikolaisessa ja thaimaalaisessa keittiössä.

Ruoanlaitossa limetistä käytetään useimmiten sen mehua tai raastettua kuorta.

Limettiä voidaan käyttää myös ruokien tai juomien koristeluun viipaleina tai lohkoina.

Limettimehu sisältää runsaasti C-vitamiinia, minkä vuoksi sitä on käytetty keripukin torjunnassa. Yhdistyneen kuningaskunnan merivoimat otti käyttöön päivittäisen limettimehuannoksen keripukin torjuntaan laivoillaan 1700-luvulla. Brittimerimiehet saivat tästä lempinimen limey, joka yleistyi tarkoittamaan brittejä yleisesti.[3]

Limettiöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Limettiöljy (lat. aetheroleum limettae) on limetin ja muidenkin sitrushedelmien, kuten sitruunan, kuorista puristettu tai tislattu eteerinen öljy. Se sisältää sitraalia, linalolia ja linalyyliasetaattia. Limettiöljyä käytetään juomien ja hajuvesien valmistuksessa[4][5] sekä siivoustuotteissa ja aromaterapiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Franck Curk, Gema Ancillo, Andres Garcia-Lor, François Luro, Xavier Perrier, Jean-Pierre Jacquemoud-Collet: Next generation haplotyping to decipher nuclear genomic interspecific admixture in Citrusspecies: analysis of chromosome 2. BMC Genetics, 1.1.2014, nro 15, s. 152. PubMed:25544367. doi:10.1186/s12863-014-0152-1. ISSN 1471-2156. Artikkelin verkkoversio.
  2. Center for New Crops & Plant Products Purdue University 1999
  3. https://en.oxforddictionaries.com/definition/Limey (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Otavan iso tietosanakirja, Otava 1960–1965, hakusana limettiöljy.
  5. Uusi tietosanakirja, Tietosanakirja oy 1960–1966, hakusana limettiöljy.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]