Caipirinha

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Caipirinha.

Caipirinha [caipirinja] on ehkä tunnetuin brasilialainen drinkki. Se valmistetaan cachaçasta (sokeriruokoviina), limetistä, sokerista ja jäästä. Drinkin makeus ja yksinkertaisuus on tehnyt siitä suositun ympäri maailmaa. Limetin hapan maku neutraloi tehokkaasti alkoholin karvauden, ja drinkki on perusmaultaan makea.

Resepti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytännössä jokainen caipirinha on hyvä valmistaa omaan lasiinsa, sillä muuten ainesosien sopivaa määrää on vaikea arvioida eivätkä ne välttämättä sekoitu kunnolla.

Ensin limetti leikataan paloihin; halutessaan sen voi myös kuoria. Lisätään 1-2 teelusikallista sokeria, joiden kanssa limetinpalaset murskataan, jotta limetin mehu irtoaa. Brasiliassa myydään tarkoitukseen sopivia puisia survimia, mutta mikä tahansa survin käytännössä ajaa asian. Lopuksi lisätään 20-50 millilitraa cachaçaa ja maun mukaan joko jääpaloja tai -hilettä. Koska juoma ei sekoitu kovin hyvin, on se hyvä ravistaa. Caipirinha tarjoillaan leveistä matalista laseista puisten sekoitustikkujen tai pillien kera. Sokeria kannattaa varata tarjolle, jotta sitä voi lisätä maun mukaan.

Muunnelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopassa käytetään usein valkoisen sokerin sijasta ruskeaa tuomaan juomaan väriä. Sokerin voi korvata myös makeutusaineella, kuten aspartaamilla.

Caipiroska eroaa caipirinhasta siten, että sokeriruokoviinan tilalla käytetään vodkaa, Caipiríssimassa taas rommia. Caipifruta valmistetaan käyttämällä limetin sijasta esimerkiksi kiiviä, sitruunaa, ananasta tai mansikkaa (aina tuoretta hedelmää, ei koskaan mehua). Grapirinha puolestaan valmistetaan käyttämällä grappaa. Cachaçaa ja hedelmiä yhdistelevistä juomista käytetään Brasiliassa myös nimeä "batida de (hedelmä)"

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]