Linaloli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linaloli
Tunnisteet
IUPAC-nimi 3,7-dimetyyli-1,6-oktadien-3-oli
CAS-numero 78-70-6
PubChem CID 6549
Ominaisuudet
Molekyylikaava C10H18O
Moolimassa 154,2 g/mol g/mol
Ulkomuoto Neste
Sulamispiste < 20 °C (< 293 K)
Kiehumispiste 198–200 °C (471–473 K)
Tiheys 0,9 g/cm3
Liukoisuus veteen veteen 0,16 g / 100 ml (25 °C)

Linaloli on terpeenien aineryhmään kuuluva tertiaarinen alkoholi. Se on palavaa, huoneenlämmössä olomuodoltaan väritöntä nestettä, jolla on tunnusomainen haju.

Linaloli hajoaa kuumentuessaan, jolloin siitä muodostuu karvasta savua ja ärsyttäviä huuruja. Linaloli reagoi voimakkaiden hapettimien kanssa.

Linaloli on optisesti aktiivinen alkoholi, jota esiintyy erittäin monissa kasveissa, niiden haihtuvissa öljyissä sekä semiokemikaalina eliöiden viestinnässä. Linalolia sisältäviä kasveja ovat esimerkiksi basilika, sitruunamelissa, korianteri ja valkosipuli.

Linalolin kolmas hiili toimii aineen kahden stereoisomeerin kiraliakeskuksena. Näitä stereoisomeerejä kutsutaan nimillä likareoli eli (S)-(+)-linaloli, jonka CAS-numero on 126–90–9 ja koriandroli eli (R)-(–)-linaloli, jonka CAS-numero on 126–91–0.

(S)-(+)-linaloli & (R)-(–)-linaloli

Linalolia käytetään hajusteena monissa kemiallisissa tuotteissa kuten saippuoissa, voiteissa ja shampoissa.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytaikainenkin altistuminen aineelle voi ärsyttää silmiä ja ihoa. Pidempiaikaisesta tai toistuvasta altistumisesta aineelle voi seurata vaikutuksia maksassa. Linaloli voi aiheuttaa herkille ihmisille allergiaoireita.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]