Kasvihuone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kasvihuone, jossa kasvatetaan mansikkaa.

Kasvihuone on kasvien kasvatukseen tarkoitettu, lasista tai muovista rakennettu tila tai rakennelma, joka sijaitsee ulkotiloissa. Kasvihuoneessa on mahdollista kasvattaa lämpöä vaativia kasveja, sillä sen sisäinen lämpötila kasvaa auringon vaikutuksesta: auringosta tuleva sähkömagneettinen säteily tulee lasi- tai muovikaton ja -seinien läpi tilaan ja lämmittää maaperää sekä kasveja.

Suomessa kasvihuoneissa kasvatetaan sekä yksityisesti että teollisesti kukkia ja kasviksia.

Kasvihuoneen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Närpiöläisen kasvihuoneen sisätila

Kasvihuoneen paikan on hyvä olla myös aurinkoinen ja tuulelta suojattu. Yksi vaihtoehto on pienoiskasvihuone, jonka saa helposti sijoitettua esimerkiksi parvekkeelle tai terassille. Painavammille kasvihuoneille pitää tehdä perusta esimerkiksi tiilistä tai kevytsoraharkoista, joka suojaa routimiselta.

Kasvihuoneen lämmittäminen pidentää kasvukautta kuukauden tai enemmänkin. Lämmitykseen käytettäviä laitteita ovat sähköinen säteilylämmitin, lämpölamppu ja lämpöpuhallin sekä maahan kaivettavat sähkökaapelit.

Lasikasvihuoneissa tuuletus onnistuu harjatuuletusluukun avulla. Muovikasvihuoneissa tuuletusta varten tarvitaan hyvin aukeavat ovet ja ovessa oleva tuuletusaukko.

Tukirakenne voi olla tehdasvalmisteinen. Kantavien osien materiaalina on yleisesti käytetty terästä ja puitteiden materiaalina joko kestopuuta tai alumiinia. Kauppapuutarhoissa kasvihuoneiden koko on ajan saatossa kasvanut ja automatiikka sekä lämmityksessä, kastelussa että tuuletuksessa lisääntynyt tuotantokustannusten alentamiseksi.[1]

Vuosittainen huolto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun sato on korjattu, viljelytarvikkeet joko poltetaan tai pestään ja desinfioidaan. Myös seinät pestään. Kasvualusta tulisi vaihtaa joka toinen vuosi.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käki, Matti & Kojo, Pauli & Räty, Ritva: Mitä Missä Milloin 1967. Kansalaisen vuosikirja, s. 218. Otava, 1966.
  2. ”Kotikasvihuone”, Kotipuutarhurin pikkujättiläinen, s. 509–520. Porvoo: WSOY, 1995. ISBN 951-0-13471-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kasvihuone.
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.