Kumkvatit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kumkvatit
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Ruutakasvit Rutaceae
Suku: Kumkvatit × Citrofortunella
J.W.Ingram & H.E.Moore
Katso myös

  Kumkvatit Commonsissa

KumkvatitCitrofortunella) on ruutakasvien heimoon kuuluva sitruspuiden (Citrus) ja fortunellojen (Fortunella) välinen risteymäsuku.[1]

Niiden hedelmät ovat pieniä: ne painavat noin 10 grammaa. Hedelmän kuori on ohut ja appelsiinin kaltainen. Kumkvatit käytetään kuorineen. Kumkvatti on yhtä aikaa kitkerän ja makean makuinen[2]. Makua voi verrata myös voimakkaan appelsiinin makuun. Hedelmäliha on lohkoinen, ja siinä on siemeniä. Kumkvatit sopivat viipaloituna teen, drinkkien, jälkiruokien ja leivonnaisten mausteeksi ja koristeeksi. Hedelmistä voidaan myös valmistaa marmeladia.

Kumkvattien uskotaan olevan lähtöisin Aasiasta, Kiinasta. Kuvauksia kumkvateista löytyy kiinalaisesta kirjallisuudesta jo 1100-luvun loppupuolelta, ja eurooppalaisistakin lähteistä löytyy mainintoja jo 1600-luvun puolivälistä. 1800-luvun puolesta välistä lähtien kumkvatteja on viljelty myös Euroopassa, tosin lähinnä koristekasveina. Nykyään kumkvatteja viljellään Etelä-Amerikassa, Yhdysvaltojen eteläosissa, Etelä-Intiassa ja Etelä-Afrikassa. [3]

Lajit:

  • Citrofortunella floridana (Citrus aurantiifolia × Fortunella sp.), limekvatti eli pikkulimetti.
  • Citrofortunella microcarpa (Citrus reticulata × Fortunella sp.), kumkvatti eli kääpiösitrus (kalamondiini). Tieteellisen nimen synonyyminä tällä toisinaan Citrus microcarpa tai Citrus mitis.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  2. Kotimaiset kasvikset ry[vanhentunut linkki]
  3. Morton: Fruits in warm climates
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.