Simeon Sakskoburggotski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simeon Sakskoburggotski
Simeon II
Simeon Borisov Sakskoburggotski (Saxe-Coburg-Gotha, Simeon II) in 2017.jpg
Standard Tsar of Bulgaria 2.svg Bulgarian tsaari
Edeltäjä Boris III
Seuraaja monarkia lakkautettu
Coat of arms of Bulgaria.svg Bulgarian pääministeri
Edeltäjä Ivan Kostov
Seuraaja Sergei Stanišev
Henkilötiedot
Syntynyt16. kesäkuuta 1937 (ikä 85)
Sofia
Ammatti poliitikko
Puoliso Margarita Gómez-Acebo y Cejuela
Tiedot
Puolue NDSV
Uskonto ortodoksi
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
kingsimeon.bg

Simeon Borisov Sakskoburggotski (bulg. Симеон Борисов Сакскобургготски; s. 16. kesäkuuta 1937 Sofia) entinen tsaari Simeon II, oli Bulgarian viimeinen tsaari vuodet 1943–1946 ja sittemmin Bulgarian pääministeri vuosina 2001–2005.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simeon on tsaari Boris III:n ja tsaaritar Giovannan, Savoijin sukua, poika. Hänestä tuli tsaari kuusivuotiaana 28. elokuuta 1943 isänsä yllättävän kuoleman jälkeen. Simeonin alaikäisyyden ajaksi Bulgarian johtoon asetettiin kolmihenkinen valtionhoitajakunta, johon kuuluivat hänen setänsä prinssi Kiril, pääministeri Bogdan Filov ja kenraaliluutnantti Nikola Mihov. Kommunistit ottivat vallan 9. syyskuuta 1945. Monarkia päätettiin lakkauttaa vuonna 1946 kansanäänestyksen jälkeen.

Simeon eli maapaossa 50 vuotta. Ensin hän asui Egyptissä, jonne tsaaritar Giovannan isä Viktor Emanuel III oli paennut Italiasta. Heinäkuussa 1951 Espanjan Francon hallitus antoi tsaariperheelle turvapaikan. Simeon opiskeli Yhdysvalloissa.[1]

Vuonna 1962 hän nai espanjalaisen aristokraatin, Doña Margarita Gomez-Acebo y Cejuelan. Heillä on viisi lasta, pojat Kardam, Kyril, Kubrat ja Konstantin ja tytär Kalina.[1] Simeon työskenteli liikemiehenä ja ranskalaisen puolustus- ja elektroniikka-alan yhtiön Thomsonin Espanjan toimintojen johdossa.

Vuonna 1996 Simeon sai palata Bulgariaan. Hän sai takaisin kommunistihallituksen takavarikoiman omaisuuden.[2]

Vuonna 2001 Simeon muodosti uuden poliittisen puolueen, kansallinen liike Simeon II:n puolesta (Национално движение Симеон Втори), NDSV. Kesäkuun 2001 vaaleissa puolue sai 42,7 % äänistä[3] ja 120 paikkaa 240:stä parlamentissa.[2] Sakskoburggotski vannoi virkavalansa Bulgarian pääministeriksi 24. heinäkuuta 2001 ja muodosti hallituksen turkkilaisvähemmistöä edustavan Oikeuksien ja vapauksien liikkeen kanssa. Näin hänestä tuli kautta historian ainoa monarkki, joka on noussut valtaan myös demokraattisten vaalien kautta.

Hallituksen suosio laantui nelivuotisen pääministerikauden aikana ja luvatun sadan päivän pikakuurin epäonnistuttua kohentamaan taloutta. Myös syytöksiä korruptiosta yksityistämisen yhteydessä esitettiin. 25. kesäkuuta 2005 vaaleissa NDSB jäi 20 %:n ääniosuuteen ja sosialistit voittivat 31 %:n ääniosuudella. Pitkään kestäneiden hallitusneuvottelujen jälkeen pääministeriksi nousi sosialistien Sergei Stanišev,[4] joka muodosti koalition turkkilaisten ja Sakskoburggotskin puolueen kanssa.

Simeon käyttää nykyisin siviilinimeään Simeon Sakskoburggotski, mutta monissa maissa hänet tunnetaan Saksi-Coburg-Gotha-kuningassuvun englanninkielisen muodon Saxe-Coburg-Gotha mukaan. Hän puhuu äidinkielensä bulgaarin lisäksi saksaa, italiaa, arabiaa, espanjaa, ranskaa, portugalia ja englantia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b La boda que censuró Franco El Mundo. Viitattu 20.3.2016. (espanjaksi)
  2. a b Ex-King Simeon returns to power as Bulgarian PM The Telegraph. 2001. Viitattu 20.3.2016.
  3. Once upon a time in Bulgaria The Guardian. 2001. Viitattu 20.3.2016.
  4. Timeline Bulgaria BBC. Viitattu 20.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Boris III
Bulgarian tsaari
1943–1946
Seuraaja:
(ei seuraajaa)