Pyhän Andreaksen ritarikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apostoli Pyhän Andreaksen tähti ja olkanauha

Pyhän Andreaksen ritarikunta (ven. Орден Святого апостола Андрея Первозванного) on keisari Pietari Suuren vuonna 1698 perustama venäläinen ritarikunta. Se lakkautettiin Neuvostoliiton aikana kunnes se palautettiin käyttöön uudestaan vuonna 1998. Se on Venäjän ritarikunnista korkein, ja siinä on yksi luokka.[1]

  • ritarikunnan nauha

Apostoli Pyhän Andreaksen tunnustuksia myönnetään merkittäville valtiomiehille ja julkishenkilöille, merkittäville tiede-, kulttuuri-, taide- ja muiden toimialojen edustajille vain poikkeuksellisen merkittävistä ansioista Venäjän kansan ja maanhyväksi. Tunnustuksia voidaan myöntää lisäksi ulkomaisille valtionpäämiehille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ritarikunta perustettiin vuonna 1698 Pyhän Andreaksen kunniaksi. Tunnustus annetaan siviili- tai sotilasansioista.

Kreivi Fjodor Golovin oli tunnustuksen saajista ensimmäinen. Keisarivallan aikana Pyhän Andreaksen tunnustuksen saaneet vastaanottajat saivat automaattisesti myös alempien ritarikuntien merkit. Pyhän Andreaksen tunnuksilla palkittiin myös maanpaossa olleita henkilöitä.

Ritarikunta palautettiin virallisesti presidentin asetuksella nro 757 Venäjän korkeimmaksi siviili- ja sotilastunnustukseksi 1. kesäkuuta 1998. Tunnustuksen myöntämisperusteet muutettiin 7.9.2010 annetulla presidentin asetuksella nro. 1099.

Andreaksen risti edestä ja takaa
Tunnsutuksen kanto-ohje

Kunniamerkin saaneet suomalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa suomalaisiksi on laskettu myös venäläiset, joiden suku oli merkitty Suomen ritarihuoneelle.

Venäläisten ritarikuntien arvojärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korkein on Pyhän Andreaksen, sitten 2. Pyhän Aleksanteri Nevskin, 3. Valkoisen Kotkan, 4. Pyhän Vladimirin, 5. Pyhän Annan ja 6. Pyhän Stanislauksen ritarikunnat. Hierarkian ulkopuolella olivat vain korkea-arvoisille naisille tarkoitettu Pyhän Katariinan ritarikunta sekä Pyhän Yrjön ritarikunta, jonka kunniamerkeillä palkittiin upseerien pääasiassa sodanaikaisia sotilasansioita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]