Aleksandr Sergejevitš Menšikov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksandr Sergejevitš Menšikov
Франц Крюгер - портрет князя А. С. Меншикова.jpg
Suomen kenraalikuvernööri
Edeltäjä Arseni Zakrevski
Seuraaja Alexander Amatus Thesleff (vt.)
Henkilötiedot
Syntynyt26. elokuuta 1787
Kuollut2. toukokuuta 1869 (81 vuotta)
Pietari, Venäjä
Tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Aleksandr Sergejevitš Menšikov tai Aleksanteri Menshikov (ven. Александр Сергеевич Меншиков, suom. Aleksanteri Sergeinpoika M., ruots. Alexander Menschikoff , saks. Alexander Reichsfürst Menschikoff, Suomen ritarihuoneeseen introdusoituna Menschikoff (26. elokuuta 17872. toukokuuta 1869 Pietari) oli Suomen kenraalikuvernööri, Venäjän meriministeri ja ruhtinas.[1]

Suku ja arvonimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menšikovin vanhemmat olivat ruhtinas Sergei Menšikov (1746–1815) ja ruhtinatar Jekaterina Nikolajevna Galitzina (1764–1832), jonka isoisä oli sotamarsalkka ruhtinas Mihail Golitsyn (1674–1730). Golitsyn oli ison vihan aikainen valloitetun Suomen käskynhaltija. Hän polveutui Valko-Venäjän ja Liettuan keskiaikaisista suuriruhtinaista sekä Käkisalmen (Korelan), Pähkinälinnan ja Staraja Ladogan ruhtinaasta Narimantasista (n. 1277–1348). Menšikovin toinen isoisoisä oli aatelisukunsa aloittanut Aleksandr Danilovitš Menšikov (1660/1663?–1729), joka oli Inkerinmaan ensimmäinen herttua ja Pietarin ensimmäinen kuvernööri.

Menšikov oli etnisesti lähinnä venäläinen ruhtinas, mutta tämän ruhtinaallinen arvonimi oli peräisin Saksalais-roomalaisesta keisarikunnasta, Menšikovin isänisänisän vastaanottamana "diplomaattisena" kunniaosoituksena. Isänisänisän aikakaudella Venäjän hallitsijat eivät vielä myöntäneet uusia ruhtinaanarvoja. Hänet itsensä naturalisoitiin suomalaiseksi aatelismieheksi, mikä merkitsi, että hän sai Suomen "kansalaisuuden", eli hänet merkittiin kirjoille Suomen ritarihuoneeseen, ja hänelle lahjoitettiin Anjalan sääntöperintötila. Näin hänestä tuli Suomen aatelin ainut ruhtinas.

Sotilasura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menšikov aloitti sotilasuransa 1809 esikuntaupseerina. Vuonna 1815 hän pääsi keisari Aleksanteri I:n lähipiiriin ja seurasi häntä hänen kaikilla ulkomaanmatkoillaan. Vuonna 1817 ruhtinas Menšikovista tuli yleisesikunnan huollosta vastaava upseeri. Hänen sotilasuransa ei luultavasti ollut niinkään hänen lahjakkuutensa, kuin syntyperänsä ansiota. Aleksanteri I:n vanhetessa ja muuttuessa konservatiivisemmaksi, Menšikov menetti keisarin suosion ja siirrettiin 1823 diplomaattisiin tehtäviin ja 1824 eläkkeelle.

Nikolai I:n astuttua valtaistuimelle Menšikovin ura aukeni jälleen. Hänet nimitettiin 1827 laivaston korkeimman esikunnan johtoon, amiraaliksi 1834 ja ministerineuvostoon. Muut hänen virkansa olivat Suomen kenraalikuvernöörinä (1831–1855) ja Venäjän valtakunnanneuvoston jäsenenä. Joitakin vuosia sen jälkeen kun Menšikov sai nimityksen kenraalikuvernööriksi, hänestä tehtiin Suomen kansalainen, vaikkakin kansalaisuuden sijasta käytettiin nimitystä “alamaisuus". “Keisarin suomalainen alamainen” kuitenkin merkitsi, että Menshikov oli “Suomen omia miehiä”, ja palkkiona annetun sääntöperintötilan perusteella Anjalan ruhtinas. Hänen pääasiallinen toimensa oli kuitenkin laivastoministeriön valvonta.

Vuonna 1853 Nikolai I lähetti Menšikovin Konstantinopoliin. Hänet tunnettiin ylimielisenä ja näsäviisaana, joten hän oli varmaankin tarkoituksellinen valinta ärsyttämään turkkilaisia. Menšikov saapui Konstantinopoliin ja vieraili suurvisiirin luona, mutta ei saanut tavata ulkoministeriä. Huhtikuun lopussa Britannian ja Ranskan erimielisyydet Palestiinan pyhistä paikoista näyttivät ratkaistuilta. Venäjä jätti 5. toukokuuta 1853 Osmanien valtakunnalle Menšikovin noottina tunnetun nootin, joka oli ensimmäinen askel Krimin sotaan johtaneessa tapahtumasarjassa. Nootissa vaadittiin Venäjän keisarille kaikkien 14 miljoonan ortodoksikristityn suojeluoikeutta Osmanien valtakunnassa. Neuvoteltuaan Britannian ja Ranskan lähettiläiden kanssa sulttaani hylkäsi vaatimuksen ja Menšikov lähti välittömästi takaisin.

Krimin sota alkoi kun Venäjän joukot marssivat Moldaviaan ja Valakiaan ja syksyllä 1853 ja osmanit julistivat Venäjälle sodan. Menšikov nimitettiin Krimin kaikkien maa- ja merivoimien komentoon.

Uudenaikaisilla aseillaan Venäjän laivasto tuhosi turkkilaisten laivaston, mutta Britannian ja Ranskan liityttyä sodassa turkkilaisten puolelle, Venäjä kärsi kirvelevän tappion. Menšikov kutsuttiin takaisin maaliskuussa 1855, eikä hänen seuraajansa voinut muuttaa lopputulosta. Venäjä kärsi tappion ja menetti Mustanmeren laivastonsa.

Aleksanteri II:n noustua valtaistuimelle 2. maaliskuuta 1855, kaksi päivää myöhemmin Menšikov ja hänen sijaisensa kenraali Platon Rokassovski saivat eron Suomen kenraalikuvernöörin tehtävistä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menšikov kuoli 2. toukokuuta 1869 Pietarissa. Hänen asemansa ruhtinassuvun päämiehenä peri hänen poikansa, ratsuväenkenraali Vladimir Menschikoff.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Menschikoff (Menšikov), Alexander Sergejevitsch – Suomalaiset kenraalit ja amiraalit Venäjän sotavoimissa 1809–1917
  2. Menschikoff (Menšikov), Vladimir – Suomalaiset kenraalit ja amiraalit Venäjän sotavoimissa 1809–1917

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aleksandr Sergejevitš Menšikov.
Suomen suuriruhtinaskunta Edeltäjä:
Arseni Zakrevski
Suomen kenraalikuvernööri
18311855
Seuraaja:
Alexander Amatus Thesleff vt.