Boris III

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Boris III.

Boris III, Bulgarian tsaari, (30. tammikuuta 189428. elokuuta 1943), nousi valtaistuimelle isänsä Ferdinand I:n eron jälkeen 1918 Bulgarian hävittyä ensimmäisen maailmansodan.

Bulgarian tappio oli jo toinen sotakentillä viiden vuoden sisään häviöön päättyneen toisen Balkanin sodan 1913 jälkeen. Maa joutui luovuttamaan alueita naapureilleen ja maksamaan sotakorvaukset, jotka uhkasivat taloutta ja poliittista vakautta. Syntyi kaksi liikettä, agraariliitto ja kommunistipuolue, jotka vaativat monarkian lopettamista.

Vuoden kuluessa Boriksen kruunauksesta kuninkaaksi, pääministeriksi nousi agraariliiton Aleksandăr Stambolijski. Huolimatta maan maatalousvaltaisuudesta, hän keräsi keskiluokan ja armeijan vihat. Armeija teki vallankaappauksen 1923. Kreikka julisti sodan 1925. Kansainliitto tuli väliin, mutta sekasorto jatkui 1934 asti, jolloin Boris auttoi armeijaa perustamaan diktatuurin. Seuraavan vuonna hän otti itse vallan, ja hallitsi itsevaltiaana monarkkina.

Boris nai Savoijin Giovannan, Italian Viktor Emanuel III:n tyttären lokakuussa 1930 Assisissa ja ortodoksisessa seremoniassa Sofiassa. Liitosta syntyi tytär Marie-Louise tammikuussa 1933 ja kruununperillinen, poika Simeon 1937.

Toisen maailmansodan alussa mielipide on saksanmielinen, tämän pakotettua Romanian luovuttamaan eteläinen Dobrogea takaisin Bulgarialle. Vuonna 1941 Boris liittoutui akselivaltojen kanssa ja liittyi sotaan Kreikkaa ja Jugoslaviaa vastaan saadakseen takaisin menetetyt alueet. Boris kieltäytyi kuitenkin yhteistyöstä kahdessa asiassa: alkuvuodesta 1943 saksalaiset pyysivät Bulgarian 50 000 juutalaisen lähettämistä Puolaan. Bulgaria ei myöskään suostunut julistamaan sotaa Neuvostoliitolle, etenkin kun sota oli kääntymässä Saksaa vastaan.

Elokuussa 1943 Adolf Hitler kutsui Borisin tapaamiseen Berliiniin. Hän suostui symboliseen sodanjulistukseen Yhdistyneelle kuningaskunnalle ja Yhdysvalloille. Tämä kuitenkin kostautui, kun Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimat ja Yhdysvaltain ilmavoimat pommittivat Sofiaa raskaasti 1943–1944.

Boris kuoli pian palattuaan Berliinistä sydänkohtaukseen retkeillessään Rilavuorella. Jotkut uskovat Hitlerin myrkyttäneen hänet.lähde? Kuninkaaksi nousi kuusivuotias Simeon II.

Boris haudattiin Rilan luostariin. Kun kommunistit nousivat valtaan 1944 ruumis kaivettiin haudasta ja haudattiin salaa Vranan palatsin pihamaalle. Kommunistivallan päättymisen jälkeisissä etsinnöissä löydettiin sydän, joka palautettiin Rilan luostariin.

  Edeltäjä:
Ferdinand I
Bulgarian tsaari
19181943
Seuraaja:
Simeon II