Shade, the Changing Man

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shade, the Changing Man oikealta nimeltään Rac Shade on sarjakuvahahmo, jonka Steve Ditko loi DC Comicsille vuonna 1977. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran omassa nimikkosarjakuvassaan Shade the Changing Man #1 kesäkuussa 1977. Hän on supersankari Meta-planeetalta, joka taistelee pahuutta vastaan ​​varastetun M-liivin avulla. Tämä luo vahvan voimakentän, joka antaa hänelle rajoitetun haavoittumattomuuden ja pakenemisen sen lisäksi, että hän heijastaa vääristyneen version hänen kuvastaan ​​kaikille vastustajille. Se on osoittanut kyvyn vääristää todellisuutta. Hän on ollut Suicide Squadin, Secret Sevenin ja Justice League Darkin jäsen.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rac Shade, joka on salainen agentti metavyöhykkeen maailmasta, joka on lähellä Maata ulottuvuudesta, jonka välissä on nollavyöhyke, on lavastettu ja syytetty maanpetoksesta ja tuomittu kuolemaan. Erilaisten tapahtumien kautta Shade vietti jonkin aikaa maan päällä yrittäen puhdistaa nimeään käyttämällä haettua M-Liiviä (varastettua Miraco-liiviä), mutta kohtasi Meta-viranomaisten vastustusta jokaisessa kohdassa. Hänen nimeään selvitettiin pikkuhiljaa, mutta hän pysyi etsintäkuulutettuna, ja Shade jatkoi M-Liivin käyttöä. Shaden entinen morsian, Mellu Loron, halusi tappaa hänet jonkin aikaa, koska hän aiheutti räjähdyksen, joka lamautti hänen vanhempansa. Hänen äidillään, joka operoi mekaanista hirviötä nimeltä Supreme Decider (tai Sude), oli muita suunnitelmia.

Metaneilla on maapallolla etuvartio, jota kutsutaan Occult Research Centeriksi (O.R.C). Keskusta johti Wizor Lenon avustamana. Mellu johti sitä jonkin aikaa. O.R.C. toimii kertomalla absoluuttisen totuuden Metasta, jolle yleisöllä on taipumus nauraa. Kun Mellu haluaa tappaa Shaden, se, että muut, väkivaltaisemmat rikolliset, jotka vapautettiin kummallisessa onnettomuudessa Shaden vapauttaneen mellakan aikana, tulevat etusijalle, ärsyttää häntä suuresti ja saa hänet jättämään organisaation.

Kun tohtori Sagan näyttää Mellulle videonauhan todisteita siitä, että Shade on pelastanut hänet nollavyöhykkeen tappavalta osalta nimeltään Hulluuden alue (josta kukaan muu kuin Shade on liivin ansiosta poistunut kuluttamatta kaikkia ruumiillisia voimavarojaan huutaen), hän muuttaa mieltään Shadesta huolimatta siitä, että hän oli lopulta vanginnut hänet.

Viimeisessä numerossa presidentti Olonin kädet ovat sidottu maanpetossyytteen suhteen. Vaikka hän pitää Shadea syyttömänä, kunnes hänen kuolemantuomionsa kumotaan oikeudessa, hän on edelleen kuolemantuomion alla, kun eversti Kross kerää todisteita puolustuksekseen. Kaikkien näiden puolellaan hän (Shade) hyppää nollavyöhykkeelle ja hulluuden alue nielaisi hänet.

Shade päätyy asumaan hulluuden alueelle. Suicide Squad, poistuttuaan Nightshaden kotiulottuvuudesta, päätyy tänne ja Shade pystyy säätämään M-liivinsä niin, että hän voi teleportata itsensä ja joukkueensa Maahan.

O.R.C:n on ottanut haltuunsa tohtori Z.Z. ja Metan-rikollisten jengi. He toivovat voivansa käyttää paikkaa tukikohtana valloittaakseen Maan ja lopulta Metan. Shaden suunnitelma pysäyttää heidät on syrjäytynyt Infinite Earths -kriisin vuoksi ja juuttunut takaisin nollavyöhykkeelle. Lopulta joukkue pelastaa hänet.

Shaden toinen yritys pysäyttää Z.Z. onnistuu, vaikka Metanin viranomaiset haluavat silti pidättää hänet. Rick Flag vetää aseen esiin ja Shade saa lähteä joukkueen kanssa.

Shadelle tarjotaan teknistä apua, jotta hän voi palata Metaan vastineeksi avustaan ​​tehtävissä. Shade tekee yhteistyötä, vaikka hän ei ole aivan varma, onko Maan tekniikka tehtävänsä mukainen. Shade käyttää aikaa myös auttaakseen entistä Squad-jäsentä Mindboggleria, joka oli kuollut numerossa 2 ja josta tuli sitten Ifrit, Onslaughtin digitalisoitu liittolainen.

Shade epäili yhä enemmän joukkueen kanssa pysymisen viisautta. Joten kun Lashina (naamioituneena Herttuattareksi) tuli hänen luokseen tarjouksen kanssa palauttaa hänet kotiulottuvuuteensa kiertotien kautta Apokolipsiin, Shade suostuu tietämättä, mitä hänelle oli luvassa. Lopulta hänet pakotetaan kidnapaamaan Vixen sekä Kapteeni Bumerangi (vaikka hän ei juurikaan katunut jälkimmäisen sieppaamista). Shade tiesi, että hänen toimintansa olivat vääriä, mutta tunsi, että hänellä oli vähän vaihtoehtoja.

Lashina petti hänet niin pian kuin mahdollista Apokolipsissa. Useat Shaden ystävistä, lentäjä Briscoe, siviili Flo Crowley (osa Task Force X -tukihenkilöstöä) ja konna Tohtori Valo kuolevat pian taistelussa Parademoneja ja Female Furiesia vastaan. Darkseid ilmestyy ja ratkaisee konfliktin lähettäen ryhmän ja sen kuolleet kotiin. Syyllisyydestä kärsivä Shade lähetetään takaisin kotiulottuvuuteensa. Sen jälkeen hänen olinpaikkansa on ollut tuntematon.

Peter Milligan ja Chris Bachalo muokkasivat hahmon myöhemmin yhdessä ensimmäisistä Vertigo-nimikkeistä. Molemmat Shaden versiot eroavat Shadesta, toisesta DC Comicsin -hahmosta. Shade, the Changing Man esiintyi myöhemmin Vertigo-comicsin julkaisemissa nimikkosarjakuvissaan jota julkaistiin 70 numeroa vuosina 1990-1996.

Vuonna 2011 Shade esiintyi Geoff Johnsin Flashpoint-minisarjassa ja sen oheis-minisarjassa Flashpoint: Secret Seven (kirjoittajana Peter Milligan) Secret Sevenin johtajana. Tämä Shaden versio perustuu visuaalisesti Vertigo-inkarnaatioon, mutta siinä on myös elementtejä hahmon alkuperäisestä Steve Ditkon iteraatiosta. Sarjassa Salama muuttaa vahingossa historiaa, mikä johtaa suuresti muuttuneeseen aikajanaan, joka kuvittelee monia hahmoja uudelleen. Täällä Shade on Secret Seven -nimisen sankariryhmän johtaja, johon kuuluvat Lumoojatar ja Ametisti, jalokivimaailman prinsessa. Kyborgi värvää Shaden ja muut osana pyrkimystä pysäyttää apokalyptinen sota Atlantiksen ja New Themysciran välillä.

Flashpointin jälkeen osana The New 52:ta (DC Comics -universumin uudelleenkäynnistys), Shade esiintyy yhtenä päähenkilönä Justice League Darkin ensimmäisessä tarinakaaressa, uudessa nimikkeessä, jonka on kirjoittanut Peter Milligan ja piirtänyt Mikel Janin. Kun hänen rakastajansa Kathy kuoli, Rac Shadea kiusattiin lähes hulluuteen saakka. Hän loi hänestä simulaakrin käyttämällä M-Liivin voimaa, joka oli hänen alkuperänsä jäänne Metan maailmasta. Hän suostui liittymään Justice League Darkiin Madame Xanadun pyynnöstä sen jälkeen, kun Lumoojatar erosi June Moonesta, ja hänellä oli ratkaiseva rooli Justice League Darkin taistelussa nousevia okkulttisia voimia vastaan. Samaan aikaan hän taisteli sisäistä taistelua viallisen M-Liivin kanssa, mikä antoi hänelle näkyjä epämuodostuneesta Kathysta. M-Liivin ylivoimaisten voimien ja hänen surunsa yhdistelmä johti henkiseen romahtamiseen, joka johti hänen lähtemiseensä joukkueesta.

M-Liivin vetämänä Madnessin alueelle, Shade yhdistyi Kathy-simulaakriin ja kertoi hänelle, ettei hän palaisi tiimiin, koska tulevat muutokset jättäisivät hänet vaille paikkaa heidän joukossaan. Rac Shade kuoli lopulta Shade, the Changing Woman #6 tarinassa lokakuussa 2018.

Lokakuussa 2016 DC debytoi uuden julkaisun: Young Animal. Yksi alkuperäisistä nimikkeistä on Shade, The Changing Girl, jossa on naispuolinen Metan nimeltä Loma, joka ihailee edesmennyttä Rac Shadea ja hänen runouttaan. Hän varastaa Madness Vestin museosta ja ottaa haltuunsa koomassa olevan teinitytön, nimeltä Megan Boyer, ruumiin maan päällä. Tämän uuden version takana olevaan luovaan tiimiin kuuluvat kirjailija Cecil Castellucci ja taiteilija Marley Zarcone. Maaliskuusta 2018 alkaen sarja vaihtoi nimeä kuten monet Young Animal -nimikkeet. Sen nimi on tällä hetkellä Shade, The Changing Woman. "Shade, the Changing Girl" lopetti esityksensä "Milk Warsin" tapahtumien aikana ja aloitti uudelleen nimellä "Shade, The Changing Woman", jota julkaistiin kuusi numeroa ja päättyi heinäkuussa. Nimenmuutoksen jälkeen kirjan sävy vaihtui introspektiivisempään, kun Loma jätti pikkukaupunkinsa ja matkusti useissa paikoissa, samalla kun kirja siirtyi myös edellisellä kierroksella esiteltyihin toissijaisiin hahmoihin. Tutkiessaan dissosioitumisen, masennuksen, muukalaisvihan, kohtalon ja syrjäytymisen teemoja Loma tapaa lopulta Rac Shaden, ja tarina saavuttaa täyden ympyrän yhdistääkseen edellisen Vertigo-inkarnaation.

Molemmissa nimikkeissä esiintyi myös Loman seuraaja River Johnson. Hän oli tavallinen teini-ikäinen hylkiö pienessä esikaupunkikaupungissa, jonne Loma Shade kuljetettiin M-Vestin varastamisen jälkeen. River sai tietää, että Loma oli naamioitunut muukalainen, ja hänestä tuli hänen ensimmäinen ystävänsä maan päällä ja hänen uskottunsa. Loman tavoin River on myös biseksuaali ja ensimmäinen musta henkilö, joka käytti aliasta Shade, the Changing Man saatuaan M-liivin itselleen.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]