Selim I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sulttaani Selim I

Selim I (146523. syyskuuta 1520) tunnetaan myös nimillä ”Julma”, ”Yavuz” (rohkea turkiksi) oli Osmanien valtakunnan sulttaani vuodesta 1512 vuoteen 1520.

Selim poisti isänsä Bayezid II:n valtaistuimelta 1512. Bayezid kuoli pian tämän jälkeen.

Hän osoitti valtaannousunsa tapattamalla kaikki veljensä ja veljenpoikansa. Tämä siitä syystä, että hänen isänsä Bayezid ja setänsä Cem sotivat keskenään, samoin hän ja veljensä Ahmed. Selim päätti, ettei yhtään lisää tällaista tapahtuisi.

Selim hyökkäsi ja tuhosi Mamelukien sulttaanikunnan Marj Dabiqin taistelussa ja al-Raydaniyyan taistelussa, joka johti Syyrian, Palestiinan ja Egyptin liittämiseen Osmanien valtakuntaan. Hän myös yletti Ottomaanien vallan Mekan ja Medinan pyhiin kaupunkeihin. Kun Egypti ja sen Arabian provinssit otettiin mamelukeilta, Selim julisti olevansa ”Khadim ul Haremeyn” (Kahden pyhäkön palvelija) ”'Hakim ul Haremeyn” (Kahden pyhäkön hallitsija) sijaan. ”Pyhäköt” viittaavat Masjid al-Haramin moskeijaan Mekkassa ja Masjid al-Nabawiin Medinassa, jotka ovat kaksi pyhintä paikkaa islaminuskossa. Kuten isoisänsä Fatih, myös Selim julisti olevansa kalifi (arabiaksi Muhammadin seuraaja); ”Islamin suojelija”, jonka katsottiin olevan koko islamin johtaja, niin šiiojen kuin sunnien. Selim määräsi sodan Persian šaahi Ismail I:stä vastaan, joka myös julisti olevansa kalifi. Sotaretki joka seurasi määräystä oli voittokulkue Selimille, jonka horjumattomuus ja rohkeus voitto janitsaarien niskoittelun.

Kun Selimistä tuli molempien islamin pyhien kaupunkien herra samalla kun hän valloitti Egyptin ja kaappasi Al-Mutawakkil III:n, viimeisen Abbasidien dynastian kalifin joka asusti siellä, hän pakotti Al-Mutawakkilin luopumaan virallisesti kalifin tittelistä ja myös ulkoisista vallanmerkeistä, miekasta ja profeetan viitasta. Kun Selim palasi kampanjaltaan Egyptiä vastaan, hän valmistautui sotaretkeen Rodosta vastaan, mutta sairastui ja kuoli yhdeksäntenä hallintovuonnaan, ollessaan 55-vuotias.


Edeltäjä
Bayezid II
Osmanien sulttaani Seuraaja
Suleiman Suuri