Mehmed Valloittaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mehmed II Fatih
Sulttaani Mehmed II
Sulttaani Mehmed II
Osmanien valtakunnan sulttaani
Edeltäjä Murad II
Seuraaja Murad II
Edeltäjä Murad II
Seuraaja Bayezid II
Henkilötiedot
Syntynyt30. maaliskuuta 1432
Edirne, Osmanien valtakunta
Kuollut3. toukokuuta 1481 (49 vuotta)
Gebze
Puoliso Gülbahar Hatun I
Gülşah Hatun
Mükrime Hatun
Çiçek Hatun
Hatice Hatun
Tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Mehmed II (30. maaliskuuta 14323. toukokuuta 1481) oli osmanien valtakunnan sulttaani. Hän sai lisänimen el-Fatih, valloittaja.[1] Mehmed hallitsi lyhyen ajan vuosina 14441446 ja myöhemmin vuosina 1451–1481. Valtaistuimelle noustuaan hän murhautti kaikki veljensä, jottei heistä olisi vaaraa kilpailijoina.[2]Hän oli ensimmäinen osmanien sulttaani joka otti itselleen kalifin arvonimen. Hän käytti myös arvonimiä kaikkien muslimien hallitsija, caesar, keisari, ja kaikkien kristittyjen hallitsija. Hänet tunnetaan parhaiten Konstantinopolin valloittajana ja Bysantin valtakunnan tuhoajana,[3] ja hän valloitti myös laajoja alueita Balkanilta ja Anatoliasta.

Ensimmäisellä hallituskaudellaan Mehmed kutsui isäänsä Murad II:ta apuun ennen Unkaria ja Puolaa vastaan käytyä Varnan taistelua. Isä oli aikaisemmin luopunut vallasta eikä aluksi halunnut palata johtamaan armeijaa. Mehmed lähetti isälleen kuuluisan kirjeen jossa hän kirjoitti: "Jos olet sulttaani niin tule johtamaan armeijoitasi. Jos minä olen sulttaani niin määrään sinut johtamaan armeijoitani." Murad palasi johtamaan osmanien joukkoja ja löi vastustajansa.

Mehmed palasi valtaan vuonna 1451 ja teki pari vuotta myöhemmin lopun Bysantin valtakunnasta valtaamalla Konstantinopolin vuonna 1453 piirityksen jälkeen. [3] [2]Mehmed jatkoi valloittamalla loputkin Bysantin jäljellä olevat kaupungit Anatoliassa ja Balkanilla. Mehmedin aikana osmanien valtakunta laajeni myös Krimin niemimaalle ja se valloitti lisää alueita Balkanilla ja Anatoliassa. Osmanien valloitukset Euroopassa saatiin kuriin väliaikaisesti Nándorfehérvárin (nykyinen Belgrad) piirityksen epäonnistuttua.

Mehmed muistetaan myös suopeana hallitsijana. Hän antoi Konstantinopolin kristittyjen hallita itseään patriarkan johdolla. Konstantinopolista tehtiin myös osmanien valtakunnan uusi pääkaupunki. Valloitettuaan Konstantinopolin Mehmed näki itsensä Rooman valtakunnan perijäksi ja otti itselleen arvonimen Kayser-i-Rüm, Rooman caesar. Hän yritti myös valloittaa Italian ja itse Rooman kaupungin. Hänen tarkoituksensa oli yhdistää koko vanha Rooman valtakunta. Aluksi näytti siltä että Mehmed onnistuisi, mutta hänet lyötiin vuonna 1481.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kankonen, Tom: TURKKI, Eurooppa ja Aasia. Helsinki: Edita Prima Oy, 2005. ISBN 951-37-4425-6.
  • Stoneman, Richard: Matkaopas historiaan: Turkki. Gloucestershire: Puijo, 1993. ISBN 951-579-033-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kankkonen, s. 26
  2. a b Stoneman, s. 136
  3. a b Kankkonen, s. 25

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä
Murad II
Osmanien sulttaani Seuraaja
Bayezid II
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.