Bayezid II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sulttaani Bayezid II

Bayezid II (1447/4826. toukokuuta 1512) oli Osmanien valtakunnan sulttaani vuodesta 1481 vuoteen 1512.

Bayezid syntyi Demotikassa, Traakiassa. Mehmed II Valloittajan poikana Bayezid astui valtaan 1481 isänsä kuoltua. Isänsä tavoin hän oli itäisen ja läntisen kulttuurin suojelija ja toisin kuin monet muut sulttaanit, teki kovasti töitä taatakseen hyvän sisäpolitiikan, jonka takia hän saikin lisänimen ”Oikeus”. Koko hallituskautensa Bayezid kävi sotaa saadakseen venetsialaisten hallitseman Morean itselleen, tietäen että se oli avain Osmanien tulevaan meriherruuteen itäisellä Välimerellä. Viimeinen näistä sodista tapahtui 1501 ja jätti Mistran ja Monemvasian pääsitadellit Beayzidin haltuun.

Bayezidin päällimmäinen ongelma oli hänen veljensä Cem, joka julisti itsensä sulttaaniksi ja haki sotilaallista tukea Rodoksen Johanniittain ritarikunnalta. Lopulta ritarit luovuttivat Cemin paavi Klemens VII:lle. Hän suunnitteli käyttävänsä Cemiä hyväksi ajaakseen osmanit pois Euroopasta, mutta koska ristiretki ei kantanut hedelmää, Cem jätettiin kuolemaan napolilaiseen vankilaan.

Kapinat idässä, erityisesti Kizil Bashin kapina, vaivasivat suurinta osaa Bayezidin hallintokaudesta ja niitä usein tuki Persian šaahi Ismael, joka oli innokas šiialaisuuden levittäjä ja halusi heikentää osmanien valtaa. Osmanien valta todellakin oli uhattuna Anatoliassa tänä aikana ja muun muassa Bayezidin suur-visiiri Ali Pasha kuoli taistelussa kapinallisia vastaan.

Bayezid myös lähetti Osmanien laivaston Espanjaan 1492 hakemaan karkotettavia juutalaisia.lähde? Mehmed II:n suvaitsevamman kauden jälkeen Bayezid II painosti juutalaisia kääntymään muslimeiksi.[1] Synagogia hävitettiin ja juutalaisten oli käytettävä heidät erottavia tunnuksia.[2] 170 vuotta myöhemmin heidät karkotettiin Istanbulista, omaisuus takavarikoitiin ja synagogia poltettiin.[1]

14. syyskuuta 1509 Konstantinopoli vaurioitui maanjäristyksessä. Viimeisten vuosiensa aikana Bayezid joutui seuraamaan poikiensa Selimin ja Ahmedin valtataistelua. Ahmed, vanhempi veljistä, oli voittanut taistelun Karamanin turkkilaisia ja heidän Safavid-liittolaisiaan vastaan Vähässä-Aasiassa ja marssi nyt Konstantinopoliin riemusaattueessa. Pelätessään turvallisuutensa puolesta Selim järjesti Traakiassa vallankumouksen, jonka Bayezid kuitenkin tukahdutti, ja Selim joutui pakenemaan Krimille (1511). Tässä vaiheessa Bayezid alkoi pelätä, että Ahmed saattaisi yrittää tappaa hänet, ja kielsi häneltä pääsyn Konstantinopoliin.

Selim palasi Krimiltä ja janitsaarien tuella löi ja teloitti Ahmedin. Bayezid luopui vallasta 25. huhtikuuta 1512 ja lähti Demotikaan mutta kuoli matkalla. Hänet on haudattu Bayezidin moskeijan viereen Istanbuliin.

  1. a b Ira M. Lapidus: A History of Islamic Societies, s. 349–351. Cambridge University Press, 2022.
  2. Lewis, Bernard: Jews in History. Princeton University Press, 2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Mehmed II
Osmanien sulttaani Seuraaja:
Selim I
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.