Robert Garrett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Garrett vuoden 1896 kesäkisoissa.
Garrett vuoden 1896 kesäkisoissa.
Maa:  Yhdysvallat
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Ateena 1896 Kuulantyöntö
Kultaa Kultaa Ateena 1896 Kiekonheitto
Hopeaa Hopeaa Ateena 1896 Korkeushyppy
Hopeaa Hopeaa Ateena 1896 Pituushyppy
Pronssia Pronssia Pariisi 1900 Kuulantyöntö
Pronssia Pronssia Pariisi 1900 Vauhditon kolmiloikka

Robert S. Garrett (24. toukokuuta 1875 Baltimoren piirikunta, Maryland25. huhtikuuta 1961) oli yhdysvaltalainen urheilija. Hän oli ensimmäinen kiekonheiton ja kuulantyönnön olympiavoittaja nykyaikaisissa olympialaisissa.

Garrett tuli varakkaasta perheestä ja opiskeli Princetonin yliopistossa. Hän menestyi opiskelijavuosinaan hyvin yleisurheilussa ja oli yliopistonsa joukkueen kapteeni. Garrettin päälaji oli kuula, vaikka hän osallistui usein myös hyppylajeihin. Kun hän oli päättänyt osallistua vuoden 1896 kesäolympialaisiin, professori William Milligan Sloane suositteli Garrettia osallistumaan myös kiekonheittoon.

Antiikin kisojen tuntijoiden avulla he laativat piirustukset kiekosta ja Garrett palkkasi sepän tekemään kiekon. Se painoi melkein 14 kiloa ja sitä oli mahdotonta heittää. Niinpä Garrett päätti luopua kiekonheitosta. Garrett maksoi omansa ja kolmen opiskelukaverinsa matkan Ateenaan; Francis Lane oli kolmas 100 metrin juoksussa, Herbert Jamison oli toinen 400 metrin juoksussa ja Albert Tyler toinen seiväshypyssä. Kun Garrett sai tietää, että oikea kiekko painoi vain 2 kiloa, hän päätti osallistua kiekonheittoon huvin vuoksi. Koska kyseessä oli ensimmäinen kansainvälinen kiekkokisa, useimmat kilpailuun osallistuneet eivät olleet koskaan heittäneet kiekkoa, joten tyylejäkin oli erilaisia. Jotkut kilpailijat, kuten ennakkosuosikkeina olleet kreikkalaiset, nostivat heiton tyylikkäästi klassisesta diskobolos-asennosta. Jotkut, kuten Garrett, pyörähtivät nykyaikaiseen tyyliin pari kertaa ennen heittoa, sillä seurauksella, että katsojatkin olivat välillä vaarassa. Garrett voitti kilpailun tuloksella 29,15 m, kreikkalaisen Panagiotis Paraskevopuloksen jäädessä kakkoseksi 20 sentin erolla[1].

Garrett voitti myös kuulantyönnön 11,22 metrin työnnöllään, tuli toiseksi korkeushypyssä tasatuloksella 165 cm James Connollyn kanssa ja tuli toiseksi pituushypyssä tuloksella 600 senttimetriä. Vuoden 1900 olympialaisissa Garrett sijoittui kolmanneksi kuulantyönnössä tuloksella 12,37 ja vauhdittomassa kolmiloikassa tuloksella 9,50[2]. Hän ei osallistunut kiekonheittoon, koska kisa oli sunnuntaina. Garrett oli myös köydenvetojoukkueen jäsen, joka ei kuitenkaan osallistunut kilpailuun, koska kolme kuudesta joukkueen jäsenestä oli heittämässä moukaria.

Garrettin Ateenan voittotulokset kuulantyönnössä ja kiekonheitossa olivat lajien ensimmäiset olympiaennätykset.[3]

Myöhemmin Garettista tuli pankkiiri ja tieteiden tukija, erityisesti historian ja arkeologian. Hän auttoi organisoimaan ja rahoittamaan arkeologisen tutkimusmatkan Syyriaan, jonka johdossa oli tohtori John M. T. Finney. Hänen harrastuksenaan oli keski- ja renessanssinaikaisten kirjoitusten keräily. Vuonna 1942 hän lahjoitti yli 10 000 kirjoituksen kokoelmansa Princetonin yliopistolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 9. Otava, 1970.
  2. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 11. Otava, 1970.
  3. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 115. Otava, 1970.