James Connolly (yleisurheilija)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
James Connolly vuonna 1906.
James Connolly vuonna 1906.
Maa: Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Ateena 1896 kolmiloikka
Hopeaa Hopeaa Ateena 1896 korkeushyppy
Hopeaa Hopeaa Pariisi 1900 kolmiloikka
Pronssia Pronssia Ateena 1896 pituushyppy

James Brendan Bennet Connolly (28. lokakuuta 1868 South Boston, Massachusetts, Yhdysvallat20. tammikuuta 1957) oli yhdysvaltalainen yleisurheilija, sanomalehtimies ja kirjailija.

Connolly opiskeli Harvardin yliopistossa ennen Ateenan vuoden 1896 ensimmäisiä olympiakisoja. Hänelle ei myönnetty lupaa lähteä kisoihin, joten hän jätti yliopiston ja matkusti rahtilaivalla ja junalla Ateenaan. Sinne hän saapui päivää ennen kisojen alkua. Olympiakisojen avajaispäivänä 6. huhtikuuta 1896 hän voitti ensimmäisen finaalin: kolmiloikkakilpailun (joka tunnettiin silloin nimellä "hop, skip and jump") tuloksella 13,71 metriä. Näin hänestä tuli ensimmäinen olympiavoittaja sitten vuoden 385, jolloin ateenalainen Zopyros voitti pankrationin mestaruuden (jotkut lähteet nimeävät armenialaisen Varasdatesin, joka voitti nyrkkeilyssä vuonna 369). Connolly voitti myös hopeaa korkeushypyssä ja pronssia pituushypyssä.

Seuraavissa kisoissa Pariisissa 1900 Connolly sai kolmiloikassa hopeaa maanmiehensä Myer Prinsteinin jälkeen. Seuraaviin kisoihin hän osallistui sanomalehtitoimittajana, ei urheilijana.

Connollysta tuli tuottelias meriaiheisten kirjojen kirjoittaja hänen vietettyään vuosia merillä ympäri maailmaa. Hän julkaisi yli 200 novellia ja 25 romaania. Hän yritti myös kahdesti kongressiin, mutta ei tullut valituksi.

Vuonna 1949 Connollylle tarjottiin Harvardin kunniatohtorin arvoa, mutta hän ei ottanut sitä vastaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]