Revitty Harso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gora
Gora vuonna 1986: vasemmalta Stenvall, Pääkkö, Ulfves, Raekivi (kuva: Reijo Kupiainen)
Gora vuonna 1986: vasemmalta Stenvall, Pääkkö, Ulfves, Raekivi (kuva: Reijo Kupiainen)
Tiedot
Toiminnassa 1984–1986
Tyylilaji suomirock, poprock, uusi aalto
Kotipaikka Pori
Laulukieli Suomi
Jäsenet

Jari Stenvall, basso
Mika Raekivi, kitarat
Timo Pääkkö, laulu
Mikael Ulfves, rummut 1985–1986
Timo Lilja, rummut 1984–1985
Seppo Heinonen, rummut 1986

Levy-yhtiö

Euros Records
SoundHawk Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

Revitty Harso tai Gora oli uuden aallon yhtye, joka porilaisuutensa vuoksi liitettiin myös porirock-ilmiöön. Yhtyeen varsinaiset perustajat olivat Jari Stenvall ja Timo Lilja. Yhtye keikkaili aktiivisesti vuosina 1984–1986 nimellä Gora, kokeiltuaan jonkin aikaa myös Puolikuu-nimeä.

Gora toimi alussa lyhyen aikaa kolmijäsenisenä. Ensikeikkansa yhtye teki 1983 -yhtyeen lämmittelijänä Ulvilassa. 1984 yhtyeen vahvaääniseksi laulajaksi löytyi harjavaltalainen Timo Pääkkö. Yhtyeen kehitys ja määrätietoisempi harjoittelu lähtivät käyntiin vasta Pääkön löydyttyä.

Yhtyeen ohjelmisto oli omaa, mutta sisälsi myös muutamia cover-kappaleita, kuten Pelle Miljoonan ”Lähdetään kiitämään” (alun perin Eddie & the Hot Rods: ”Do Anything You Wanna Do”), Johnny Thunders & The Heartbreakersin esittämä Richard Hellin ja Dee Dee Ramonen ”Chinese Rock” sekä punk-tyyliseksi muokattu Sammy Babitzinin esittämä suomi-iskelmän klassikko ”Daa Da Daa Da” (Kari Kuuvan sävellys ja sanat).

Yhtyeen itse tekemä musiikki otti vaikutteita suomalaisista ja brittiläisistä niin sanotun uuden aallon yhtyeistä (esimerkiksi The Clash ja Hanoi Rocks) ja tämä päti myös yhtyeen esiintymistyyliin. Lisäksi kuultavissa oli myös suomalaisen popin ja 1980-luvun brittipopin (esimerkiksi The Smiths) vaikutteita.

Gora osallistui rockin SM-kilpailuihin. Yhtye voitti aluekilpailun Porissa 1985, mutta tie pysähtyi semifinaalissa Tampereella. Ensimmäinen miehistönvaihdos tapahtui, kun rumpali Timo Lilja lähti juuri Yöstä eronneen Jussi Hakulisen matkaan ja Liljan tilalle tuli Mikael "Miku" Ulfves. Harjoitteleminen tiivistyi. Tällä kokoonpanolla se julkaisi vuonna 1986 singlen, tuottajana Mats Huldén ja äänittäjänä Juha Heininen. Single levytettiin Euros Records -levy-yhtiölle Millbrook Studiolla Helsingissä. Hieman ennen levyn julkaisua yhtye muutti nimensä Revityksi Harsoksi[1]. Ulfves erosi puolentoista vuoden soittamisen jälkeen tuntemattomasta syystä pian levyttämisen jälkeen ja seuraavan rumpalin nimi oli Seppo Heinonen,[2] mutta tällä kokoonpanolla yhtye ei ehtinyt tehdä enää yhtään keikkaa. Yhtye kariutui riitoihin juuri singlen ilmestyttyä ja lopullisesti se hajosi laulaja Timo Pääkönkin liittyessä Hakulisen yhtyeeseen Kinsky, johon hän meni kitaristiksi.

Timo Pääkkö on jatkanut muusikonuraansa ja pian Goran hajoamisen jälkeen hän perusti Penniless People of Bulgarian. 2000-luvulla hän perusti oman pienlevy-yhtiön SoundHawk Records[3], psykedeelisvaikutteista musiikkia soittavan The Electric Crayon Setin ja garage-rock-yhtyeen Love Messengers. The Electric Crayon Setin rumpalina on Goran toinen perustajajäsen Timo Lilja. Goran hajoamisen jälkeen 1986 kitaristi Mika Raekivi perusti Löysät Ritarit[4], ja soitti myös 1990-luvulla bassoa turkulaisessa The Dynamite Fishersissa.

SoundHawk Records julkaisi 2011 yhtyeen alkuperäisellä Gora-nimellä kokoelma-albumin Revitty harso, joka sisältää uudelleenjulkaistuna ja -masteroituna yhtyeen ainoaksi jääneen vinyylisinglen ja sen lisäksi demoja ja radiosessioita.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]