Raytheon

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Raytheon Company

Raytheon.svg

Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Perustettu Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 1922
Perustaja Vannevar Bush,
Laurence K. Marshall ja
Charles G. Smith
Toimitusjohtaja William H. Swanson
Puheenjohtaja William H. Swanson
Kotipaikka Yhdysvallat
Toiminta-alue Koko maailma
Toimiala Puolustusteollisuus
Tuotteet Ohjukset ja tutkajärjestelmät
Henkilökuntaa Yli 73 000 henkilöä
Kotisivu www.raytheon.fi

Raytheon Company on yhdysvaltalainen, pääasiassa sotateollisuuden yritys. Raytheon työllistää yli 73 000 ihmistä maailmanlaajuisesti. Raytheonin liikevaihto on lähes 22 miljardia dollaria. Vuonna 2005 Raytheon oli maailman viidenneksi suurin sotateollisuuden yritys.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raytheon valmistaa pääasiassa tutkajärjestelmiä, ohjuksia ja ohjusjärjestelmiä sekä näihin läheisesti liittyviä asioita, kuten ohjuspuolustusjärjestelmiä ja vastaavia. Raytheon tekee pitkän kantaman risteilyohjuksia joita voidaan ampua sukellusveneistä tai valtamereltä taistelualuksista. Tunnetuimpia Raytheonin risteilyohjuksia on Tomahawk-ohjus. Raytheon valmistaa myös pienemmän luokan ohjuksia, esimerkiksi torjuntahävittäjissä käytettäviä ilmasta-ilmaan sekä ilmasta-maahan ammuttavia ohjuksia. AIM-7 Sparrow, AIM-9 Sidewinder ja AIM-120 AMRAAM lienevät tunnetuimpia Raytheonin pienempiä ohjuksia. Suomessa Ilmavoimat käyttää Sidewinder ja AMRAAM-ohjuksia Hornet -hävittäjissä ja maavoimat on ottamassa käyttöön norjalais-yhdysvaltalaisen NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmän, jonka ohjuksena on AMRAAMin maasta laukaistava versio.

Raytheon valmistaa myös jonkin verran tutkia ja tutkajärjestelmiä, mutta se on selvästi erikoistunut lähinnä ohjuksiin. Muuta sotateollisuuden toimintaa Raytheonilla ei juuri ole, ainakaan verrattuna sen isompiin kilpailijoihin kuten Boeingiin ja Lockheediin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]