NASAMS

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System
Nasams.jpg
Tyyppi ilmatorjuntaohjusjärjestelmä
Valmistaja Kongsberg Defence & Aerospace
Valmistusmaa Flag of Norway.svg Norja
Valmistusvuodet 1998

NASAMS on yhdysvaltalais-norjalainen ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Nimi on lyhennelmä sanoista "Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System" eli "Norjalainen kehittynyt maasta-ilmaan ohjusjärjestelmä". Sen valmistaja on norjalainen Kongsberg. Järjestelmä tuli operatiiviseen käyttöön vuonna 1998.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjus perustuu useissa länsimaiden hävittäjälentokoneissa käytettyyn AIM-120 AMRAAM-ohjukseen. NASAMS on ensimmäinen länsimainen aktiivisella tutkalla varustettu maasta laukaistava ilmatorjuntaohjus.

Järjestelmä käyttää AMRAAM-ohjuksen SL-AMRAAM-muunnosta (SL=Surface Launched). Maasta laukaistavaksi se on varsin kevyt - n. 150 kg - ohjus, kun sitä vertaa esim. BUK-M1-ohjukseen, joka painaa 690 kg. Ampumaetäisyyttä ei ole ilmoitettu, mutta on arvioitu, että ilman booster-raketteja se on 15–17 km.[1]

Vuonna 2015 Raytheon uutisoi kehittäneensä pidemmän kantaman ohjuksen nimeltä AMRAAM-ER, jonka kantama olisi yli 40 kilometriä. Ohjusta on tarkoitus käyttää NASAMS-laukaisimissa.[2]

Käyttökohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjan kuninkaallisten ilmavoimien lisäksi järjestelmää ovat ostaneet Suomi, Espanja ja Alankomaat. Espanjan neljän NASAMS - laukaisualustan hankinta oli Norjan Espanjasta hankkiman laivan vastakauppa.[3] Hollanti päätti hankkia alueilmatorjuntaan Patriot -järjestelmän PAC3 -päivityksellä vuonna 2005.[4] Vuonna 2006 Hollanti päätti hankkia matalan kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmäksi NASAMS -järjestelmän.[5] NASAMS ei vuoteen 2009 mennessä ole ollut käytössä sotatoimissa eikä alueilmatorjuntakäytössä Norjaa lukuun ottamatta. Norjalainen talouslehti Økonomisk Rapport uutisoi vuonna 2006, että NASAMS olisi valittu Valkoista taloa suojaavaksi ilmatorjuntajärjestelmäksi. Norjalainen valmistaja ei ole vahvistanut lehden väitettä, mutta myöntää tekevänsä yhteistyötä yhdysvaltalaisen Raytheon-yhtiön kanssa, jonka ohjukseen NASAMS perustuu.

Suomen vuoden 2009 ilmatorjuntaohjushankinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kongsbergin ja Raytheonin NASAMS II [6] kilpaili EADSin SAMP/T:n (jonka ohjus on MBDA Aster 30) Suomen tilauksesta, jossa haettiin Suomelle uutta ilmatorjuntaohjusta korvaamaan venäläisiä BUK M1-ohjuksia. Nasams II valittiin ja kauppa julkistettiin 29. huhtikuuta 2009. Toimitukset alkavat noin vuonna 2011. NASAMS ohjuksen puolesta puhui mm. ohjuksen samankaltaisuus ilmavoimien AMRAAM-ohjusten kanssa ja se, että Norja saattaa olla hankkimassa miehistönkuljetusajoneuvoja. Tässä Patrian ajoneuvoja voidaan ehkä käyttää vastakaupoissa. NASAMS:in ulottuvuus sekä pysty- ja vaakasuunnassa on kuitenkin merkittävästi pienempi kuin käytöstä poistettavalla BUK M1 -järjestelmällä. Maasta laukaistavan AMRAAM -ohjusjärjestelmän nimi on yhdysvalloissa CLAWS (Complementary Low Altitude Weapons System). CLAWS l. SL-AMRAAM, johon NASAMS perustuu on suunniteltu täydentämään olkapäältä ammuttavien ilmatorjuntaohjusten torjuntakykyä ja toimimaan VSHORAD ("Very Short Range Air Defence") -ympäristössä.[7] Eräiden tietojen mukaan maasta laukaistava ohjus ei ole sama kuin ilmasta ilmaan käytettävä. Ohjuksen hinta on noin kaksinkertainen perinteiseen AMRAAM -ohjukseen verrattuna ja pystyulottuvuus on noin 13 000 jalkaa (alle 4 kilometriä). [8]. Yhdysvalloissa SL-AMRAAM -ohjelma on peruttu, eli julkinen rahoitus on projektin osalta päätetty lopettaa[9]. Tällä saattaa olla vaikutuksia myös Suomeen toimitettavan järjestelmän kehitystyöhön.

Ohjuslavettien ja niiden huoltokaluston lavetteina tullaan käyttämään Sisun valmistamia maastokuorma-autoja.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]