Peurajärvi (Nurmes)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peurajärven virkistysalue on kalastus- ja retkeilyalue Nurmeksen pohjoisosassa Pohjois-Karjalassa. Alueen koko on 10 km², ja se sijaitsee Nurmeksen ja Sotkamon rajalla Nurmes–Kuhmo-tien (kantatie 75) länsipuolella. Alueella on useita järviä, joista kolme merkittävintä ovat Peurajärvi, Mäntyjärvi ja Iso-Valkeinen. Lisänsä vesistöihin tuovat lammet ja joet. Ne kuuluvat Saramojoen vesistöön Peurajoen latvavesiin. Peurajärvelle on Nurmeksesta matkaa 42 km ja Kuhmosta 46 km.

Kalastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peurajärvi on tunnettu varsinkin kalastajille virkistyskalastusalueestaan. Kalastukseen on tarjolla erikokoisia vesistöjä ja alueella on sekä alkuperäisiä kalalajeja, kuten ahvenia ja haukia, että istutettuja lohikaloja, kuten siikaa ja kirjolohia. Kalastuspaikoille pääsee hyvin teitä ja rantapolkuja pitkin.

Luonto ja eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peurajärven alue muodostuu useasta kirkasvetisestä järvestä, lammista ja niitä yhdistävistä joista. Monin paikoin männikköjen takaa avautuu kauniita järvimaisemia. Alueen metsät ovat pääasiassa mäntyvaltaisia valoisia kangasmetsiä. Metsät eivät ole suojeltuja vaan talousmetsiä, joiden hoidossa otetaan retkeilyn tarpeet huomioon. Myös kauniit harjumaisemat harjuineen luovat leimansa maisemaan. Järvet ovat kirkasvetisiä. Paikoin on hiekkarantoja ja hiekkatörmiä. Eläimistöön kuuluvat karhu, susi ja uhanalainen ahma. Kuikka on pesinyt järvillä.

Paistinvaaran vanhojen metsien suojelualue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peurajärven alueen vieressä on Paistinvaaran koskematon vanhojen metsien suojelualue. Sen koko on 553 ha. Vanhassa metsässä on runsaasti kääpiä ja hopeanvärisiä keloja. Lahopuissa elää kovakuoriaisia. Paistinvaarassa on myös nähtävyytenä mahtava siirtolohkare, Kärnänkivi, joka seisoo kapealla kärjellään. Kärnänkivelle erkanee polku Iso-Valkeisen itäpuolella kulkevalta tieltä. Risteyksestä on kivelle matkaa 800 metriä. Paistinvaaran ja Kärnänkiven kautta kulkee vaellusreitti Saramon jotos.

Retkeilyreitit ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peurajärvellä on muun muassa kaksi rengasreittiä, joista toinen kiertää Mäntyjärven ympäri ja toinen Iso-Valkeisen. Merkittyjä reittejä on yhteensä noin 13 km.

  • Iso-Valkeisen opastuspiste sijaitsee tien välittömässä läheisyydessä Iso-Valkeisen etelärannalla.
  • Iso-Valkeisen kierto, 6 km. Iso-Valkeisen kierto on myös osa Saramon jotosta.
  • Mäntyjärven kierto, 7 km. Reitin varrella on puusiltoja, joilta voi ihailla järvelle avautuvia näkymiä.
  • Yhdyspolku Hiidenportin kansallispuistoon. 2 km pitkä polku vie Kuhmo–Valtimo-maantien varressa olevalle Käärmesärkän pysäköintialueelle, josta on viitoitettu polku Hiidenportin kansallispuistoon. Pysäköintialueelta on matkaa noin 10 kilometriä Hiidenportin jylhään rotkolaaksoon. Hiidenportin kansallispuistossa on merkittyjä retkeilyreittejä lähes 30 km.
  • Saramon jotos on laaja, 75 km pitkä rengasvaellusreitti Pohjois-Nurmeksessa, joka kulkee muun muassa Mujejärvelle ja Saramoon.
  • Keittokatos, kodat, laavut ja tulentekopaikat.
  • Vuokramökit ja -kämpät.

Melonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peurajärveltä alkaa 40 kilometriä pitkä Peurajoen–Saramojoen melontareitti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]