Talonpojan taival

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Talonpojan taival on 45 km:n pituinen retkeilyreitti Ylä-Karjalan -Kainuun maisemissa. Se lähtee Valtimon Puukarista Puukarin Pysäkiltä ja kulkee erämaita pitkin. Matkalla reitti risteää UKK-reittiä. Reitti vie Murtovaaran talomuseon kautta Sotkamon Hiidenportin kansallispuistoon ja päättyy Nurmeksen Peurajärven retkeily-kalastusalueelle. Reitin varrella on yksi vuokra- ja yksi autiokämppä sekä 3 laavua ja 5 nuotiopaikkaa. Alkumatkalla Puukarissa ylitetään Välijoki köysivetoisella lautalla. Katinhännän vuokrakämppä on 6,5 km:n päässä Halmejärven länsipuolella.

Maisemalle ovat ominaisia mm. kaskenpolton jäljiltä syntyneet koivikot. Halmejärven itäpuolella on paljon karuja kankaita ja louhikoita. Reitin varrella on metsät ovat enimmäkseen kuusivaltaista, tuoretta mustikkatyypin metsää. Vanhaa metsää haapoineen on Murtovaaran alueella. Reitin suot ovat pääosin ojitettuja rämeitä.

Nähtävyyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnuista on reitillä tavattuja mm. ampuhaukka, mehiläishaukka, helmipöllö, huuhkaja sekä pohjoiset taigametsien lajit, kuten kuukkeli, järripeippo ja pohjansirkku. Metsäkanalintuja tavataan usein. Reitillä on onnekkaalla mahdollisuus nähdä vilahdus suurpedoistamme.

  • Pohjois-Karjalan Liitto. Karjalan Kierros 4 Nurmes -matkailukartta, 1: 100 000. 1997.
  • Pohjois-Karjalan Ympäristökeskus: Talonpojan Taival 45 km -esite. 1998.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]