Ylä-Karjala (alue)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nurmeksen kaupunki kattaa koko Ylä-Karjalan alueen Nurmeksen ja Valtimon yhdistyttyä vuonna 2020.

Ylä-Karjala on alue Pohjois-Karjalan pohjoisosassa. Alueen ainoa kunta on Nurmeksen kaupunki, Valtimon kunnan yhdistyttyä Nurmeksen kanssa vuonna 2020. Muita entisiä kuntia on vuonna 1973 silloiseen Nurmeksen kauppalaan liitetty Nurmeksen maalaiskunta. Valtimo oli erotettu Nurmeksen maalaiskunnasta vuonna 1910, Nurmeksen kauppala taas 1876. Nykyään Pohjois-Savoon kuuluva Rautavaaran kunnan valtaosa oli erotettu Nurmeksen pitäjästä vuonna 1874.[1] Ylä-Karjalan voidaan katsoa olevan osa Pielisen Karjalaa, johon luetaan Nurmeksen lisäksi Lieksan kaupunki ja Juuan kunta.

Ylä-Karjalan kunnat vuoden 1960 tilastokartassa.

Asukkaita on Ylä-Karjalan alueella on vuoden 2020 alusta 9 522.[2]

Ennen Nurmeksen ja Valtimon yhdistymistä Ylä-Karjalan kunnilla oli paljon yhteistyötä. Valtimolta käydään paljon asioimassa Nurmeksessa, jossa on paremmat palvelut, kun Valtimolta on lakkautettu mm. pankkipalveluita. Nurmeksen kaupungin ja Valtimon kunnan suunniteltuun usein, alueen yhdistymistä myös Lieksan kanssa on suunniteltu.[3]

Alue sijaitsee Maanselän vedenjakajan ja Pielisen välissä. Monia jokia virtaa vedenjakajalta Pieliseen. Aluetta voidaan siksi kutsua myös jokien maaksi. Järviä on jonkin verran, joskin ne ovat Pielistä lukuun ottamatta suhteellisen pieniä. Soita on paljon. Seutu kuuluu osaksi Vaara-Suomea ja vaarat antavat maisemalle jylhän leiman. Pielisen altaan pohjoisosa kuuluu myös Ylä-Karjalan alueeseen.

Ylä-Karjalassa ilmestyy Ylä-Karjala-niminen paikallislehti. Ylä-Karjala-alkuisia yrityksiä, yhdistyksiä ja virastoja toimii alueella useita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historiaa Nurmes. Viitattu 28.6.2020.
  2. Väestörakenteen ennakkotiedot muuttujina Kuukausi, Alue, Sukupuoli, Ikä ja Tiedot Tilastokeskuksen PX-Web tietokannat. Viitattu 28.6.2020.
  3. Pielisen Karjala saisi levenevät hartiat www.karjalainen.fi. Viitattu 28.6.2020.