Donkey Kong

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Pauline (pelihahmo))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Nintendon pelihahmoa. Donkey Kong voi myös tarkoittaa Nintendon samannimistä peliä.
Donkey Kong.

Donkey Kong on Nintendon pelihahmo, joka seikkailee samannimisessä pelisarjassa. Hahmon luoja on Shigeru Miyamoto. Nykyinen Donkey Kong on solmiokaulainen, laiska gorilla, joka nauttii banaanien keräilystä.

Ensimmäiset Donkey Kong -pelit olivat kolikkopelejä, joilla Nintendo saavutti suosiota Amerikassa. Myöhemmin oman pelisarjan sekä Nintendon maskotin aseman saanut Mario esiteltiin ensimmäisen kerran pelissä Donkey Kong nimellä Jumpman. Jumpmanin tehtävä pelissä on pelastaa tyttöystävänsä Pauline Donkey Kongin kynsistä.

Nykyisissä Nintendon peleissä seikkaileva solmiokaulainen Donkey Kong on oikeastaan Donkey Kong junior. Tämä seikka kerrottiin Rarewaren Donkey Kong Country -pelisarjassa, jossa esiintyvä Donkey Kongin isä, Cranky Kong, on alkuperäinen Donkey Kong 1980-luvun hallipeleistä.

Nelvada loi vuonna 1996 Donkey Kong Country -peleihin löyhästi pohjautuvan tietokoneanimaatiosarjan, joka kuitenkin kesti vain yhden tuotantokauden. Sarjaa näytettiin pääasiassa Fox Kids -kanavalla (nykyinen Jetix), ja Suomessa kyseistä sarjaa pystyi seuraamaan Canal+:lta.

Donkey Kongin outoon nimeen (Aasi Kong) on esitetty useita syitä. Esimerkiksi Shigeru Miyamoto on kertonut haastatteluissa syyksi huonon englannintaitonsa – hän kun kuvitteli "Donkeyn" tarkoittavan vain yleisesti tyhmää.

Donkey Kong populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donkey Kong -elektroniikkapeli oli keskeisessä roolissa vuonna 1984 Hannu Peltomaan ohjaamassa lastenelokuvassa Taikapeli.

Pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolikkopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit, joissa ensijulkaisu kolikkopelinä.

Pelikonsolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit, joissa ensijulkaisu pelikonsolilla.

Käsikonsolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit, joiden ensijulkaisu käsikonsolilla.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Donkey Kong.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Nelsonic Donkey Kong Viitattu 26.5.2017.