Otto Ernst Remer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otto Ernst Remer
Otto Ernst Remer
Otto Ernst Remer
Henkilötiedot
Syntynyt18. elokuuta 1912
Saksan keisarikunta Neubrandenburg, Saksa
Kuollut4. lokakuuta 1997 (85 vuotta)
Espanja Marbella, Espanja
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Saksa
Palvelusvuodet 1932–1945
Taistelut ja sodat Toinen maailmansota
Sotilasarvo Kenraalimajuri
Kunniamerkit Rautaristin ritariristi tammenlehvin

Otto Ernst Remer (18. elokuuta 1912 Neubrandenburg4. lokakuuta 1997 Marbella) oli Saksan maavoimien upseeri. Sotilasarvoltaan Remer oli korkeimmillaan kenraalimajuri. Remer osallistui 20. heinäkuuta 1944 tapahtuneen Claus von Stauffenbergin suunnitteleman vallankaappausyrityksen kukistamiseen. Tapausta kutsutaan nimillä operaatio Valkyyria ja heinäkuun 20. päivän salaliitto.

Operaatio Valkyyria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stauffenberg oli suunnitellut Adolf Hitlerin salamurhaa. Hänen onnistui viedä pommi Wolfsschanzeen (Sudenpesä) lähelle Hitleriä. Pommi räjähti 20. heinäkuuta 1944 klo 12.42 surmaten neljä ihmistä, mutta Hitler selvisi pienillä ruhjeilla ja mustelmilla.

Sudenpesän räjähdyksen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stauffenberg määräsi silloisen majuri Remerin pidättämään propagandaministeri Joseph Goebbelsin. Remer saapui Goebbelsin huvilalle ja sanoi, että Hitler oli kuollut salamurhaiskussa Sudenpesässä, ja tulleensa pidättämään Goebbelsin. Goebbels otti puhelun Sudenpesään, jossa Hitler vastasi puhelimeen ja kertoi olevansa kunnossa. Goebbels antoi puhelimen Remerille ja käski kuunnella Hitlerin ohjeet. Hitler määräsi Remerin ottamaan vastuun siitä, että Waffen-SS, Gestapo, kaikki radioasemat sekä hallintokortteli vapautettaisiin. Remer otti käskyn vastaan, keräsi joukkonsa ja teki vielä samana iltana rynnäkön entiseen Reichswehrin päämajaan Bendlerblockiin, jossa salaliittolaiset oleskelivat.

21. heinäkuuta 1944 Remer pidätti kaikki salaliittolaiset yhdessä kenraali Friedrich Frommin kanssa ja teloitti heidät Bendlerblockin pihalla. Teloitettujen joukossa olivat Claus von Stauffenberg, Friedrich Olbricht, Werner von Haeften ja Albrecht Mertz von Quirnheim. Fromm oli alkuun itsekin ollut mukana salaliitossa, mutta vetäytyi siitä viime hetkillä. Myöhemmin Frommin aikeet osallistua salaliittoon tulivat kuitenkin ilmi, ja hänetkin teloitettiin.

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Remer oli Wach-Bataillon Großdeutschlandin komentaja, jossa asemassa hän esti vallankaappausyrityksen aikana kaappareiden aikeet ottaa haltuunsa hallintorakennukset Berliinissä. Kaappauksen jälkeen Remer ylennettiin everstiksi. Vartiopataljoona laajennettiin rykmentiksi marraskuussa 1944.[1]

Joukosta muodostettiin Führer-Begleit-Brigade marraskuussa 1944 ja Führer-Begleit-Division 26. tammikuuta 1945. Divisioona tuhoutui lähellä Sprembergiä huhtikuussa 1945.[2]

Toisen maailmansodan jälkeen Remer perusti Saksassa Sozialistische Reichspartei -puolueen, joka kiellettiin 1952.[3]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuun 20. päivän salaliittoon perustuvassa vuoden 2004 Operaatio Valkyriessa Remeriä esittää Enrico Mutti ja vuoden 2008 elokuvassa Remeriä esittää Thomas Kretschmann.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Otto Ernst Remer.
Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.