Reichswehr

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Reichswehr
Flag of Weimar Republic (war).svg
Reichswehrin lippu (1921-1935).
Toiminnassa 1919–1935
Valtio Saksan lippu Weimarin tasavalta
Aselajit Reichsheer
Reichsmarine
Komentajat
Tunnettuja komentajia Hans von Seeckt

Reichswehr (kirjaimellisesti Valtakunnanpuolustus) oli Saksan asevoimien nimi vuodesta 1921 vuoteen 1935, jolloin kansallissosialistinen hallitus nimesi sen uudelleen Wehrmachtiksi (Puolustusvoima).

Nuoreen Weimarin tasavaltaan perustettiin 6. maaliskuuta 1919 Vorläufige Reichswehr (”väliaikainen valtakunnanpuolustus”), joka koostui Vorläufige Reichsheerista (”väliaikainen valtakunnanarmeija”) ja Vorläufige Reichsmarinesta (”väliaikainen valtakunnanlaivasto”). Saksalla ei saanut olla ilmavoimia Versailles’n rauhan rajoitusten mukaisesti.

30. syyskuuta armeija uudelleenjärjesteltiin Übergangsheeriksi (”väliaikainen armeija”). Tämä vaihe kesti 1. tammikuuta 1921 asti, jolloin Reichswehr perustettiin virallisesti. Rauhansopimus rajoitti armeijan koon 100 000 mieheen, mikä oli huomattava lasku vuodesta 1913, jolloin se koostui 780 000 miehestä. Tämä vaikutti miehistön laatuun positiivisesti: vain parhailla miehillä oli mahdollisuus jäädä armeijaan. Yhteensä noin 400 000 miestä palveli Reichsheerissä sen olemassa olon aikana.

Reichswehr ei ollut demokratian ystävä, mutta se pysyi aina lojaalina demokraattiselle Saksan hallitukselle. Armeija ei puuttunut hallituksen asioihin. Toisaalta näin ollen Adolf Hitler sai astua valtaan ilman Reichswehrin häirintää.

Vuosina 1933 ja 1934, Hitlerin tultua valtakunnankansleriksi Reichswehr aloitti salaisen laajennusohjelman, josta tuli julkinen Wehrmachtin perustamisen myötä 1935.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Reichswehr.
Kaasunaamarein ja raskain konekiväärein varustetut Reichswehrin sotilaat ylittävät esteitä urheilujuhlassa Berlin-Lankwitzissa 1. toukokuuta 1932
Reichswehrin sotilaita sotaharjoituksissa 1926. Toinen oikealta Wehrmachtin tuleva kenraalieversti Alfred Jodl.