Neubrandenburg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neubrandenburg
vaakuna
vaakuna

Neubrandenburg

Koordinaatit: 53°33′N, 13°16′E

Valtio Saksa
Osavaltio Mecklenburg-Etu-Pommeri
Piirikunta Mecklenburgische Seenplatte
Hallinto
 – Pormestari Paul Krüger (CDU)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 85,65 km²
Korkeus 20 m m
Väkiluku 67 517 (2 006)
 – Väestötiheys 788 as./km²









Neubrandenburg on kaupunki Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiossa, koillisessa Saksassa. Ennen niin kutsutusta piirittömästä kaupungista tuli 2011 Mecklenburgische Seenplatten piirikunnan pääkaupunki. Se sijaitsee noin 135 kilometriä pohjoiseen maan pääkaupungista Berliinistä. Neubrandenburg on noin 67 500 asukkaallaan osavaltionsa kolmanneksi runsasväkisin kaupunki. Se on jaettu kymmeneen kaupunginosaan.

Neubrandenburgissa sijaitsee mm. Mariankirkko.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neubrandenburgin perusti 4. tammikuuta 1248 Brandenburgin rajakreivi Johann I. Vuonna 1292 kaupungista ja sen ympäristöstä tuli osa Mecklenburgia. Kaupunki oli kukoistava kauppakaupunki kolmikymmenvuotiseen sotaan (1618–1648) saakka. Sodassa Ruotsin kuninkaan Kustaa II Aadolfin joukot valloittivat kaupungin. Vuonna 1631 Saksan katolisten ruhtinaiden liitto Katolinen liiga valloitti kaupungin takaisin saksalaisille.

Toisessa maailmansodassa kaupungin läheisyydessä sijaitsi Stalag II-A:n vankileiri. Vuonna 1945, muutama päivä ennen sodan loppua, suuri tulipalo tuhosi noin kahdeksankymmentä prosenttia kaupungin rakennuskannasta. Myöhemmin useimmat historiallisesti arvokkaat rakennukset on jälleenrakennettu.

Friedländer Straße Neubrandenburgissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Neubrandenburg.