Orrorin tugenensis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orrorin tugenensis
Lajin luita
Lajin luita
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Heimo: Isot ihmisapinat Hominidae
Alaheimo: Homininae
Tribus: Hominini
Alatribus: Hominina
Suku: Orrorin
Laji: tugenensis
Kaksiosainen nimi

Orrorin tugenensis
Senut et al, 2001

Katso myös

  Orrorin tugenensis Wikispeciesissä
  Orrorin tugenensis Commonsissa

Orrorin tugenensis eli tugeninapinaihminen oli varhainen ihmisapina, jota pidetään toiseksi vanhimpana mahdollisena ihmisten esi-isänä. Se on ainut sukuunsa sijoitettu laji. Orrorin tugenensis eli noin 6,1–5,8 miljoonaa vuotta sitten mioseenikaudella. Tähän asti löydetyt fossiilit ovat kuuluneet ainakin viidelle eri yksilölle. Reisiluun perusteella on päätelty sen kävelleen pystyasennossa[1] ja olkaluu viittaa siihen että laji pystyi kiipeilemään puissa. Teoriaa tugeninapinaihmisen pystyasennosta on myös epäilty, sillä nelijalkaisesti liikkuvien nykypaviaanien reisiluut muistuttavat tugeninapinaihmisen reisiluuta[1].

Ensimmäisen lajiin liittyvän löydön teki tiedettävästi Martin Pickford vuonna 1974. Hän löysi Kenian Tugenkukkuloilta alaposkihampaan[1]. Vuonna 2000 ranskalais-kenialainen tutkimusryhmä, jota johtivat Pickford ja Brigitte Senut, löysi samoilta kukkuloilta lajin fossileita.[1][2] Löydön tehnyt tutkija esittää nykyisten apinoiden ja ihmisen eronneen 7 miljoonaa vuotta sitten, mikä eroaa jonkin verran molekyylikellon arvioimista luvuista.[2]

Hampaiden perusteella tugeninapinaihmisen ruokavalio oli samankaltainen kuin nykyisillä ihmisillä, ja laji todennäköisesti söi paljon hedelmiä[1] ja kasviksia ja satunnaisesti lihaa. Hedelmien puutteessa laji olisi pystynyt syömään myös kovempaa ravintoa, kuten siemeniä ja pähkinöitä[1]. Orrorin tugenensis oli noin nykyisten simpanssien kokoinen.

Laji muistuttaa nykyisiä esi-ihmisiä enemmän kuin Australopithecus afarensis[2], varhainen eteläapina, joita pidetään ihmisten esi-isinä, ja kaiken lisäksi Orrorin tugenensis on elänyt yli 1,5 miljoonaa vuotta aikaisemmin. Tämän vuoksi Australopithecus-sukua on esitetty ihmisten kehityspuun sivuhaaraksi. Laji eli metsäisellä alueella eikä savannilla, missä nykytutkimuksen valossa on päätelty varhaisten ihmisten ja pystyasentoisen kävelytyylin kehittyneen.

  1. a b c d e f Valste 2012, s. 81 - 86.
  2. a b c Berg, Lasse: Gryning över Kalahari, s. 95. Ordfront, 2007. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.