Orrorin tugenensis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orrorin tugenensis
Lajin luita
Lajin luita
Mioseeni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Heimo: Isot ihmisapinat Hominidae
Alaheimo: Homininae
Tribus: Hominini
Alatribus: Hominina
Suku: Orrorin
Laji: tugenensis
Kaksiosainen nimi

Orrorin tugenensis
Senut et al, 2001

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Orrorin tugenensis Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Orrorin tugenensis Commonsissa

Orrorin tugenensis eli tugeninapinaihminen oli varhainen ihmisapina, jota pidetään toiseksi vanhimpana mahdollisena ihmisten esi-isänä. Se on ainut sukuunsa sijoitettu laji. Orrorin tugenensis eli noin 6,1–5,8 miljoonaa vuotta sitten mioseenikaudella. Tähän asti löydetyt fossiilit ovat kuuluneet ainakin viidelle eri yksilölle. Reisiluun perusteella on päätelty sen kävelleen pystyasennossa ja olkaluu viittaa siihen että laji pystyi kiipeilemään puissa. Hampaiden perusteella ruokavalio oli samankaltainen kuin nykyisillä ihmisillä, ja laji todennäköisesti söi paljon kasviksia ja satunnaisesti lihaa. Orrorin tugenensis oli noin nykyisten simpanssien kokoinen.

Lajin fossiilit löydettiin vuonna 2000 Keniasta. Löydön tehnyt tutkija esittää nykyisten apinoiden ja ihmisen eronneen 7 miljoonaa vuotta sitten, mikä eroaa jonkin verran molekyylikellon arvioimista luvuista.[1]

Laji muistuttaa nykyisiä esi-ihmisiä enemmän kuin Australopithecus afarensis[1], varhainen eteläapina, joita pidetään ihmisten esi-isinä, ja kaiken lisäksi Orrorin tugenensis on elänyt yli 1,5 miljoonaa vuotta aikaisemmin. Tämän vuoksi Australopithecus-sukua on esitetty ihmisten kehityspuun sivuhaaraksi. Laji eli metsäisellä alueella eikä savannilla, missä nykytutkimuksen valossa on päätelty varhaisten ihmisten ja pystyasentoisen kävelytyylin kehittyneen.

Löytäjäryhmää johti ristiriitainen pariskunta Brigitte Senut ja Martin Pickford[1] Pariisin Muséum national d'histoire naturellesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lasse Berg, Gryning över Kalahari, Ordfront 2007 sivu 95

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.