Australopithecus garhi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australopithecus garhi
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Heimo: Isot ihmisapinat Hominidae
Alaheimo: Homininae
Tribus: Hominini
Alatribus: Hominina
Suku: Australopithecus
Laji: garhi
Kaksiosainen nimi

Australopithecus garhi
Asfaw et al, 1997

Katso myös

  Australopithecus garhi Wikispeciesissä
  Australopithecus garhi Commonsissa

Australopithecus garhi oli muinainen ihmisapinalaji, josta todisteita löysivät ensimmäisenä etiopialainen paleontologi Berhane Asfaw ja yhdysvaltalainen tutkija Tim White Etiopiasta vuonna 1996. Lajin jäänteiden on ajateltu olevan merkittävä linkki suvun Australopithecus ja ihmissuvun Homo välissä, mutta tutkijat ovat erimielisiä siitä onko A. garhi vain ihmisten esi-isien kanssa kilpaillut laji ja edistynein suvustaan. Lajin fossiilit on ajoitettu 2,0–3,0 miljoonaa vuotta vanhoiksi.

Garhi on paikallista kieltä ja tarkoittaa "yllätystä"[1].

Löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A. garhin fossiileissa, esimerkiksi BOU-VP-12/130:ssa, on samanlaisia piirteitä kuin lajeilla Australopithecus afarensis ja Australopithecus africanus. Lajin aivokapasiteetti on noin 450 kuutiosenttimetriä, kuten muillakin Australopithecus-lajeilla. Lajin väli- ja takahampaissa on joitakin samoja piirteitä kuin lajilla Paranthropus boisei, ja ne ovat suurempia kuin muiden sukunsa lajien vastaavat hampaat, halkaisijaltaan noin 18 mm[1]. A. garhi voisi olla Homo-suvun kantaisä, kuten lajin Homo habilis, jos sen yläleuka olisi muuttunut evoluution seurauksena nopeasti noin 200 000–300 000 vuodessa. Viimeaikaiset löydökset ovat sekoittaneet paljon teorioita ihmissukua edeltävistä lajeista.

Varhaisimmat kivityökalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin fossiilien läheltä on löytynyt Olduvain kulttuurin aikaisia kivityökaluja, ja ne on ajoitettu 2,5–2,6 miljoonaa vuotta vanhoiksi[1]. Vuoden 1999 Science-lehden numero esittää niiden olevan vanhempia kuin lajin myöhempien ihmislajien esi-isän Homo habiliksen käyttämät. Antropologit ovat pitkään pitäneet työkalujen käyttöä vain suvun Homo ominaisuutena, mutta niitä ovat saattaneet käyttää muutkin samoihin aikoihin eläneet suvut.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lasse Berg, Gryning över Kalahari, Ordfront 2007 sivu 96

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.