Paranthropus robustus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paranthropus robustus
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Heimo: Isot ihmisapinat Hominidae
Alaheimo: Homininae
Tribus: Hominini
Alatribus: Hominina
Suku: Paranthropus
Laji: robustus
Kaksiosainen nimi

Paranthropus robustus
Broom, 1938

Katso myös

  Paranthropus robustus Wikispeciesissä
  Paranthropus robustus Commonsissa

Paranthropus robustusin hammas.

Paranthropus robustus eli roteva-apinaihminen oli muinainen apinaihmislaji. Paleontologi Robert Broom löysi ensimmäiset todisteet lajista Etelä-Afrikasta vuonna 1938.[1]

Kallon ominaisuuksista on päätelty lajin kehittyneen voimakasleukaiseksi pureskelijaksi. P. robustus söi todennäköisesti kasviksia ja juureksia, toisin kuin läheiset samaan aikaan eläneet ihmissuvun edustajat, jotka omaksuivat pääasialliseksi ravintolähteekseen lihansyönnin.[1] P. robustus eli Afrikassa 2,0–1,2 miljoonaa vuotta sitten, se oli tukevarakenteinen, ja sillä oli kuivaan ilmastoon sopeutunut purukalusto voimakkaine lihaksineen. P. robustus pystyikin syömään koviakin maan alta kiskottavia kasveja, joita oli saatavilla kuivassa ilmastossa ympäri vuoden. Lajin kallo muistuttaa hieman nykyisen gorillan kalloa ja myös hampaat poikkeavat Homo-suvun lajien ominaisuuksista.

Swartkrans-nimisen paikan luolista läheltä Johannesburgia on löydetty fossiileja 130 yksilöstä sekä muista apinaihmisistä ja aikansa eläimistöstä. Paranthropus robustus oli ensimmäinen sukunsa laji, joka löydettiin. Myöhemmin on samasta suvusta löydetty lajit P. boisei ja P. aethiopicus. Keskiverto P. robustus hädin tuskin eli yli 17-vuotiaaksi. Aivotilavuus lajilla oli vain nykyisen simpanssin luokkaa, 410–530 kuutiosenttimetriä, painon ollessa 40–50 kg ja pituuden 1,2 metriä tai alle. Naaraat olivat uroksia pienempiä.

  1. a b Paranthropus robustus Smithsonian Institution. Viitattu 15.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.