Paranthropus aethiopicus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paranthropus aethiopicus
Fossiili: Plioseeni
Kallon fossiilin jäljennös
Kallon fossiilin jäljennös
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Heimo: Isot ihmisapinat Hominidae
Alaheimo: Homininae
Tribus: Hominini
Alatribus: Hominina
Suku: Paranthropus
Laji: aethiopicus
Kaksiosainen nimi
Paranthropus aethiopicus
Olson, 1985
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Paranthropus aethiopicus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Paranthropus aethiopicus Commonsissa

Paranthropus aethiopicus eli turkananapinaihminen on Paranthropus-suvun sukupuuttoon kuollut laji. Merkittäviä löytöjä lajista tehtiin vuonna 1985 Keniassa, Länsi-Turkanassa. Kallo on ajoitettu 2,5 miljoonaa vuotta vanhaksi joten sitä pidetään varhaisimpana plioseenikaudella eläneistä sukunsa jäsenistä. Antropologit esittävät lajin eläneen 2,7-2,5 miljoonaa vuotta sitten. Lajin ominaisuudet ovat primitiiviset ja ne muistuttavat Australopithecus afarensis-lajia, joten sitä pidetään siitä polveutuneena. Vaikka lajin kasvot ovat ulkonevat, kuten lajilla A. afarensis, on sen aivotilavuus vain 410 kuutiosenttimetriä.

Ensimmäiset jäänteet lajista löydettiin Etiopiasta vuonna 1968. Alaleuan ja hampaiden perusteella lajilla on päätelty olleen voimakas purukalusto, kuten nykyisillä gorilloilla. Lajista ei tiedetä kovinkaan paljoa tärkeiden jäänteiden puuttuessa, joten mm. lajin kokoa on vaikea hahmottaa, mutta sen arvioidaan olleen samanpituinen kuin A. afarensis.

Kaikki antropologit eivät ole samaa mieltä, että suvun lajit Paranthropus boisei ja Paranthropus robustus ovat polveutuneet lajista P. aethiopicus, koska kallo muistuttaa lajin A. afarensis kalloa. Kuitenkin lajin leuka viittaa voimakkaasti siihen, että laji olisi lajien P. boisei ja P. robustus esi-isä. P. athiopicus todennäköisesti eli savannin ja metsämaan välimaastossa. Lisää todisteita olisi löydettävä jos lajista haluttaisiin tietää enemmän. Tärkein löytö eli kallo KNM-WT 17000 viittaa siihen, että laji, kuten muutkin sukunsa lajit, olisivat haarautumassa poispäin ihmisten (Homo) sukulinjasta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.