Paranthropus aethiopicus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paranthropus aethiopicus
Kallon fossiilin jäljennös
Kallon fossiilin jäljennös
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Heimo: Isot ihmisapinat Hominidae
Alaheimo: Homininae
Tribus: Hominini
Alatribus: Hominina
Suku: Paranthropus
Laji: aethiopicus
Kaksiosainen nimi

Paranthropus aethiopicus
Olson, 1985

Katso myös

  Paranthropus aethiopicus Wikispeciesissä
  Paranthropus aethiopicus Commonsissa

Turkananapinaihminen eli Paranthropus aethiopicus on Paranthropus-suvun sukupuuttoon kuollut laji. Merkittäviä löytöjä lajista tehtiin vuonna 1985 Keniassa, Länsi-Turkanassa. Silloin löydetty kallo ja alaleuan osa ovat ajoitettu 2,5 miljoonaa vuotta vanhoiksi[1].Turkananapinaihmistä pidetään varhaisimpana plioseenikaudella eläneistä sukunsa jäsenistä. Antropologit esittävät lajin eläneen 2,7−2,5 miljoonaa vuotta sitten[2]. Laji on ominaisuuksiltaan alkukantainen ja muistuttaa afrikkalaista etelänapinaa, joten sitä pidetään siitä polveutuneena.lähde? Vaikka lajin kasvot ovat ulkonevat, kuten afrikkalaisella etelänapinalla, on sen aivotilavuus vain 410 kuutiosenttimetriä. Aivot olivat hieman pienemmät kuin nykygorillalla ja hieman suuremmat kuin simpanssilla.[3]

Ensimmäiset jäänteet lajista löydettiin Etiopiasta vuonna 1967[1]. Alaleuan ja hampaiden perusteella lajilla on päätelty olleen voimakas purukalusto, kuten nykyisillä gorilloilla. Lajista ei tiedetä kovinkaan paljoa tärkeiden jäänteiden puuttuessa, joten mm. lajin kokoa on vaikea hahmottaa. Sen kuitenkin arvioidaan olleen samanpituinen kuin afrikkalainen etelänapina.lähde?

Kaikki antropologit eivät ole samaa mieltä, että suvun lajit vankka-apinaihminen ja roteva-apinaihminen ovat polveutuneet turkananapinaihmisestä, koska kallo muistuttaa lajin afrikkalaisen eteläapinan kalloa. Kuitenkin lajin leuka viittaa voimakkaasti siihen, että laji olisi vankka- ja roteva-apinaihmisten kantamuoto. Turkananapinaihminen eli todennäköisesti savannin ja metsämaan välimaastossa. Tarvitaan vielä lisätodisteita, jotta lajista tiedettäisiin enemmän. Tärkein löytö eli kallo KNM-WT 17000 viittaa siihen, että laji, kuten muutkin sukunsa lajit, olisi haarautumassa poispäin ihmisten (Homo) sukulinjasta.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Heslip, Steven: Paranthropus aethiopicus Michigan State University. Arkistoitu 18.6.2006.
  2. Paranthropus aethiopicus Human Evolution at the Smithsonian Institution. Arkistoitu 14.6.2006. (englanniksi)
  3. Valste, Juha: Ihmislajin synty, s. 136–140. SKS, 2012. ISBN 978-952-222-332-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.