Ihmisapinat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ihmisapina)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisapinat
Lari (Hylobates lar)
Lari (Hylobates lar)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Alaluokka: Theria
Osaluokka: Istukkanisäkkäät Eutheria
Lahko: Kädelliset Primates
Alalahko: Haplorrhini[1]
Osalahko: Apinat Simiiformes [1]
Yläheimo: Ihmisapinat
Hominoidea
Gray, 1825
Heimot [1]
Katso myös

  Ihmisapinat Wikispeciesissä
  Ihmisapinat Commonsissa

Ihmisapinat (Hominoidea)[2] on kädellisten lahkoon ja apinoiden osalahkoon kuuluva nisäkkäiden yläheimo.[1] Siihen kuuluvat nykyiset gibbonien (Hylobatidae) ja isojen ihmisapinoiden (Hominidae) heimot,[1] ja lisäksi joukko esihistoriallisia apinaheimoja.

Piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisapinat ovat tyypillisesti suurikokoisia, ja niiden ruumiinpaino vaihtelee lajista riippuen neljän ja 200 kilogramman välillä.[3] Muihin apinoihin verrattuna niillä on suhteellisen leveä nenä ja pitkät eturaajat.[3] Kaikilta ihmisapinoilta puuttuu häntä (tosin joillakin esihistoriallisilla lajeilla oli häntä)[3] Etuhampaat ovat leveät,[3] ja useimmat lajit syövät pelkkää kasviravintoa. lähde? Varsinkin isot ihmisapinat ovat hyvin älykkäitä. Simpanssi osaa käyttää työkaluja, ja gorillat ja orangit oppivat kommunikoimaan ihmisen kanssa viittomakielellä. Ihmistä lukuun ottamatta lähes kaikki lajit elävät Afrikan ja Kaakkois-Aasian trooppisissa sademetsissä.[3] Kaikki lajit paitsi ihminen ovat uhanalaisia, ja erityisesti gorillat ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon.[4]

Ihmisapinoiden luurankoja.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemman luokituksen mukaan ihmisapinoihin kuului kolme heimoa: gibbonit eli pienet ihmisapinat (Hylobatidae), suuret ihmisapinat (Pongidae) ja ihmiset (Hominidae).[2][3] Nykyisin kaksi jälkimmäistä on yhdistetty isojen ihmisapinoiden heimoksi, johon kuuluvat gorillat, simpanssit, ihmiset ja orangit.[1]

Uusimman, vuonna 2005 julkaistun luokituksen mukaan ihmisapinoihin kuuluu 21 elossa olevaa lajia kahdeksassa eri suvussa.[1] Monet lajit jaetaan lisäksi useisiin alalajeihin,[1] mutta niitä ei ole mainittu alla olevassa luettelossa. Uhanalaisuustiedot perustuvat IUCN:n Punaiseen listaan[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder: Hominoidea Mammal Species of the World. 2005. Bucknell University. Viitattu 30.10.2010. (englanniksi)
  2. a b Macdonald, David (toim.): Nisäkkäät 1, s. 299 ja 404. Maailman eläimet -sarjan 1. osa. Suomentanut Nurminen, Matti. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  3. a b c d e f Wunderlich, Roshna: Superfamily Hominoidea Jmu.edu/biology. James Madison University. Arkistoitu 5.11.2010. Viitattu 2.11.2010. (englanniksi)
  4. a b The IUCN Red List of Threatened Species Iucnredlist.org. 2010. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto. Viitattu 3.11.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.