O (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
O
Kirjailija Miki Liukkonen
Genre kokeellinen kirjallisuus
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2017
Sivumäärä 858
ISBN 9789510420881
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

O. romaani (tai yleispätevä tutkielma siitä miksi asiat ovat niin kuin ovat) eli O on Miki Liukkosen vuonna 2017 ilmestynyt 858-sivuinen romaani.[1][2] Se on hänen toinen romaaninsa ja edustaa kokeellista kirjallisuutta.[1][3] Liukkonen kertoi teoksen ilmestymisen aikoihin tehdyissä haastatteluissa, että kirjan nimi O on mahdollista lausua vain elehtimällä. Hän kuitenkin mainitsi myös, ettei asialla ole hänelle suurta merkitystä.[4]

O oli kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana 2017. Ranskalaisen Le Monde -sanomalehden kriitikko kutsui romaania ”oppineeksi labyrintiksi” ja ”magneettiseksi kirjahirviöksi”.[5] Suomen Kuvalehden Herman Raivio arvioi, että kirjassa näkyy Liukkosen esikuvien David Foster Wallacen ja Thomas Pynchonin vaikutus. Raivion mukaan O toteuttaa käytännössä Liukkosen kirjallisen ohjelman, jonka hän toi julki Parnasson artikkelissaan "Luonnos kaunokirjallisuuden tulevaisuudesta".[3][6] Ohjelmansa aluksi Liukkonen kirjoittaa, että Suomessa kaunokirjallisuus ei ole kokeellista vaan turvallista ja mukavuudenhaluista. Se vähäinen kokeellinen kirjallisuus, jota lähinnä pienkustantamot julkaisevat, ei sekään hänen mukaansa ole oikeasti kokeellista, josta vallitsee käsitys, "[e]ttä se on vaikeaa, esoteerista ja kikkailevaa tai sitten niin klassista että se on jo kokeellista ja uutta luovaa"[7].

Raivio avaa kirjan nimeä tulkitsemalla, että O:n reuna sulkee sisäänsä, rajoittaa, jättää tyhjän tilan, joka tässä tapauksessa ei tarkoita ei-mitään vaan mitä tahansa. Sen voi täyttää vaikka munakoisolla, identiteettipohdinnalla tai näkökyvyn menetyksellä.[3]

Romaanissa O käsiteltyjä asioita ja henkilöitä ovat muun muassa olympiakisoja varten harjoitteleva uimajoukkue, aikamatkustukseen liittyviä ilmiöitä kokevat romanit, neuroottinen mies, liukumäkiä suunnitteleva yritys, kvanttifysiikan tutkimus, informaatioähky, keksijä Nikola Tesla sekä ihmiskokeita suorittavat Johann Sebastian Bachin ihailijat.[2][3] Kirjassa on yli sata henkilöhahmoa ja 140 alaviitettä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lamminaho, Juha: ”Mutta mikä on kaiken pohjalla…?” Miki Liukkosen romaani O postmodernistisena yhteiskunnan karttana (pdf) (pro gradu, sivut 4–6) Oulun yliopiston julkaisuarkisto. Tammikuu 2019. Oulu: Oulun yliopisto. Viitattu 6.8.2023.
  2. a b Miki Liukkonen – O WSOY.fi. WSOY. Viitattu 6.8.2023.
  3. a b c d Raivio, Herman: Ihmisiä umpikujalla – Miki Liukkonen kirjoitti itsetietoisen ja itsevarman romaanin (koko artikkeli vain tilaajille) Suomen Kuvalehti. 30.4.2017. Otavamedia. Viitattu 6.8.2023.
  4. Mattila, Mikael: Miki Liukkosen kuolin­ilmoituksen erikoinen yksityis­kohta herätti huomiota – paljastuiko merkitys nyt? Ilta-Sanomat. 19.7.2023. Sanoma Media Finland. Viitattu 6.8.2023.
  5. Frilander, Aino: ”Magneettinen kirjahirviö” – Miki Liukkosen O-romaanille innostunut arvio Le Monde -sanomalehdessä Helsingin Sanomat. 11.1.2021. Sanoma Media Finland. Viitattu 6.8.2023.
  6. Miki Liukkonen, Luonnos kaunokirjallisuuden tulevaisuudesta. Parnasso 2/2017, s. 23–29
  7. Parnasso 2/2017, s. 23