Thomas Pynchon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Thomas Ruggles Pynchon, Jr. (s. 8. toukokuuta 1937 Glen Cove, Long Island, New York) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän kuuluu kirjallisuuden eturivin postmodernismiin John Barthin, Robert Cooverin, William H. Gassin ja Donald Barthelmen ohella.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pynchon aloitti insinöörin opinnot Cornellin yliopistossa, mutta jätti opinnot kesken liittyäkseen Yhdysvaltain laivastoon. Parin vuoden kuluttua hän palasi Cornelliin, vaihtoi alaa ja suoritti kirjallisuuden loppututkinnon. Hän työskenteli myös tutkimusapulaisena Boeingin lentokonetehtaassa.

Pynchronin suppeaan tuotantoon sisältyy yksi novellikokoelma ja seitsemän romaania.[1] Hän kirjoitti ensimmäisen romaaninsa V. vuonna 1963. Sen jälkeen hän katosi julkisuudesta. Hän ei ole sen koommin antanut haastatteluja. Julkisuuden välttelyn vuoksi hänestä tiedetään hyvin vähän. Hän on kuitenkin näyttäytynyt Simpsonit-piirrossarjassa paperipussi päässä.[2] Oppilastiedot hänen käymästään korkeakoulusta puuttuvat ja hänen laivastopalvelunsa aikainen arkisto on tuhoutunut tulipalossa.

Hänen esikoisromaaniansa V. sai William Faulkner Foundation -esikoisromaanipalkinnon vuonna 1963. Pynchonilta on suomennettu teokset Huuto 49 (1966), joka sai Richard and Hilda Rosenthal Foundation -palkinnon, sekä Painovoiman sateenkaari (1973).

Painovoiman sateenkaari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pynchonin pääteoksena pidetään romaania Painovoiman sateenkaari (1973), johon hänen kulttimaineensa perustuu.[1] Se on apokalyptinen teos. Sitä pidetään James Joycen Odysseuksen postmodernina vastineena. Romaani palkittiin National Book Award -palkinnolla. Vuonna 1975 Pynchon kieltäytyi Amerikan kirjallisuusakatemian hänelle myöntämästä William Dean Howells -ansiomerkistä.

Teoksesta ilmestyi suomennos vuonna 2014, suomentajana Juhani Lindholm. Suomentajan mukaan teos on paitsi satiiri nykyajasta, myös hätähuuto.[1]

Yleisesti ottaen teoksesta on vähän käännöksiä: saksa, italia, espanja, japani, portugali ja ranska, sillä sen kääntämistä pidetään liki mahdottomana tehtävänä. Lukijoiden ja kääntäjien avuksi on julkaistu muutamia selitysteoksia, kuten Steven C. Weisenburgerin Gravitys Rainbow Companion.[1]

Vineland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs romaani on Vineland (1990). Pynchon on julkaissut myös novellikokoelman Slow Learner (1984). Mason & Dixon -romaanissa (1997) seurataan 1700-luvulla eläneiden maanmittaajien Charles Masonin ja Jeremiah Dixonin toimintaa Uudessa maailmassa. Against the Day (2006) kertoo tapahtumista Columbian maailmannäyttelystä vuonna 1893 ensimmäiseen maailmansotaan asti.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bradbury, Malcolm (1992) The Modern American Novel. Oxford & New York: Oxford University Press.
  • Hägg, Samuli (2005) Narratologies of Gravity’s Rainbow. Joensuu: University of Joensuu Publications in the Humanities 37.
  • Saariluoma, Liisa (1992) Postindividualistinen romaani. Helsinki: SKS.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Karri Kokko, Kääntäjä ja kulttiteos, Parnasso 7/2010 sivut 24–27.
  2. Themodernword.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]