Neturei Karta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mielenosoittajia Lontoossa 2006.

Neturei Karta on palestiinalaisen rabbi Amram Blaun 1938 perustama haredijuutalainen liike, joka vastustaa sionismia ja Israelin valtiota pitäen niitä Tooran ja Talmudin vastaisina.

Liike kannattaa Israelin valtion rauhanomaista lakkauttamista ja maan luovuttamista palestiinalaisille itsenäisen Palestiinan valtion luomiseksi. Järjestön mukaan sionismi on militaristinen ja rasistinen ideologia, joka on juutalaisen lain vastainen.

Liikkeen nykyinen johtaja on rabbi Yisroel Dovid Weiss.

Teologinen perusta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neturei Kartan mukaan juutalaiset eivät saa omatoimisesti perustaa juutalaisvaltiota eivätkä missään tapauksessa sortaa toista kansaa, vaan heidän on odotettava messiasta, joka perustaa juutalaisille valtion rauhanomaisesti sortamatta mitään toista kansaa. Järjestön mukaan juutalaisten on elettävä diasporassa, kunnes Messias tulee, seurauksena siitä, että juutalaiset hylkäsivät Jumalan lain.

Liikkeen mukaan Israel sortaa palestiinalaisten lisäksi myös juutalaisia.[1] Se arvostelee sionismia ja Israelia juutalaisuuden maallistamisesta ja juutalaisten aiemmin hyvien suhteiden pilaamisesta arabeihin ja muslimeihin.

Sionistit pitävät ryhmää ääriliikkeenä, joka tukee antisemitismiä.[2] Järjestö itse taas väittää puolustavansa juutalaista uskoa ja sionistien tukevan toiminnallaan antisemitismiä.[3]

Järjestö on puolustanut monia sionistien vastustamia henkilöitä ja järjestöjä, kuten Mahmud Ahmadinejadia, Jasser Arafatia ja Louis Farrakhania. Se myös tuki Hizbollahia vuoden 2006 sodassa ja onnitteli Hamasia vaalivoitosta Palestiinalaishallinnon parlamenttivaaleissa.

  1. Israel versus Judaism (englanniksi)
  2. Anti-Defarmation League (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  3. Jews Against Zionism (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.