Nantan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nantan
(南丹市)
Kayabukinosato-Kitamuran historiallista kylää
Kayabukinosato-Kitamuran historiallista kylää
lippu
lippu
Symboli
Symboli
Nantanin sijainti Kioton prefektuurissa
Nantanin sijainti Kioton prefektuurissa

Nantan

Koordinaatit: 35°06′26.6″N, 135°28′13.2″E

Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 616,40[1] km²
Väkiluku (2017) 32 507[2]
 – Väestötiheys 53 as./km²
Symbolit
 – Kukka Sakura[3]
 – Puu Fagus crenata[3]
 – Lintu Japaninkaapusieppo[3]
Aikavyöhyke UTC+9

Nantan (jap. 南丹市, Nantan-shi) on Japanin kaupunki Honshūn saarella Kansain alueella Kioton prefektuurissa. Se sijaitsee sisämaassa prefektuurin keskiosassa Kioton luoteispuolella. Nantanissa on 32 507 asukasta (vuonna 2017)[2] ja sen pinta-ala on 616,40 neliökilometriä.[1]

Kaupunkina Nantan on uusi: se muodostui vuoden 2008 alussa, kun Sonoben, Yagin, Hiyoshin ja Miyaman kunnat yhdistyivät. Kaupunki sai nimensä eteläisen (nan) Tanban (tan) mukaan. Nantanin alue on laaja ulottuen lännessä Hyōgon prefektuurin rajalta idässä Fukuin ja Shigan prefektuurien rajalle saakka.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa kaupungin alueesta on vuoristoa, sillä se sijaitsee prefektuurin keskiosan ylängöllä, joka toimii vedenjakajana. Alueelta virtaa etelään Katsurajoki yhtyen Kiotossa Osakanlahteen laskevaan Yodojokeen. Ylängöltä pohjoiseen virtaa Yurajoki, joka laskee Japaninmereen.

Alueen maasto on pienien jokilaaksojen pilkkomaa vuoristoa. Korkeimmat huiput kohoavat yli 900 metrin korkeuteen Miyamassa, Fukuin ja Shigan prefektuurien rajalla. Laajin laakso on Sonoben ja Yagin seudulla kaupungin lounaisosassa.

Alueella on myös prefektuurin tärkeitä raakavesivarastoja, kun jokia on padottu Hiyoshin ja Ōnon altaiksi. Altaista saadaan myös vesivoimaa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoristoseudun tärkeä elinkeino on metsänhoito ja sahateollisuus. Alueella kasvaa Kioton prefektuurin nimikkopuu, kitayama-sugi. Sugi on suorarunkoinen havupuu, joka on merkittävä rakennussahatavaran tuotannossa.

Jokilaaksoissa viljellään riisiä. Parantuneet liikenneyhteydet ovat lisänneet etenkin Sonoben ja Yagin alueen laaksojen teollisuutta ja liike-elämää. Vuoristossa vaihteleva luonto ja jokien puhtaat latvavedet tarjoavat oivallisen mahdollisuuden retkeilyyn, joten siellä ovat matkailuun liittyvät palvelut nousseet lisäelinkeinoksi.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rurikei[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rurikei on ylänkö ja kaunis laakso, jonka maisema on valittu yhdeksi sadasta Japanin suojeltavista maisemakohteista. Siellä sijaitsee kylpylä, ulkoilualueita, kotieläinpuisto ja kukkapuutarha.

Kayabukinosato[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitamuran Kayabukinosato on perinnekylä, jossa suojellaan vanhaa maaseudun rakennuskulttuuria. Näkyvin piirre kylässä on, että talot ovat olkikattoisia.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nantanin kautta kulkee JR Nishi-Nihon -yhtiön San’in-päälinja Kiotosta Fukuchiyamaan. Kaupungin alueen asemat ovat Yagi, Yoshitomi, Sonobe, Funaoka, Hiyoshi, Shinkyū-daigakumae ja Goma. Keskeisin asema on Sonobe.

Moottoritie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nantanin kautta kulkee Kyōto-jūkan-moottoritie Kioton länsilaidalta Kyōtanbaan Kioton prefekturin keskiosassa. Moottoritie palvelee prefektuurin keski- ja pohjoisosien maantieliikennettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 平成28年全国都道府県市区町村別面積調 京 都 府 Geospatial Information Authority of Japan. Viitattu 12.5.2017.
  2. a b 人口・世帯数集計表(平成29年5月1日現在) 南丹市役所. Arkistoitu 21.8.2017. Viitattu 12.5.2017.
  3. a b c [http://www.city.nantan.kyoto.jp/www/resource/hana_ki_tori/kettei.pdf 南丹市 の花・木・鳥が決まりました] 南丹市役所. Viitattu 12.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]