Ayabe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ayabe
(綾部市)
Ayaben rautatieasema
Ayaben rautatieasema
lippu
lippu
Symboli
Symboli
Ayaben sijainti Kioton prefektuurissa
Ayaben sijainti Kioton prefektuurissa

Ayabe

Koordinaatit: 35°17′55.9″N, 135°15′31.7″E

Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 347,10[1] km²
Väkiluku (2017) 33 085[2]
 – Väestötiheys 95 as./km²
Symbolit
 – Kukka Japaninaprikoosi[3]
 – Puu Mänty[3]
 – Lintu Japaninnokkavarpunen[3]
Aikavyöhyke UTC+9

Ayabe (jap. 綾部市, Ayabe-shi) on Japanin kaupunki Honshūn saarella Kansain alueella Kioton prefektuurissa. Se sijaitsee sisämaassa prefektuurin pohjoisosan vuoristoalueella Yurajoen varrella. Ayabessa on 33 085 asukasta (vuonna 2017)[2] ja sen pinta-ala on 347,10 neliökilometriä.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben keskustaajama sijaitsee laaksossa, jota ympäröivät vuoret pohjoisen, idän ja etelän puolella. Yurajoki laskee kaakosta Tanban ylängöltä laaksoon. Ayaben laakso avautuu kohti länttä laajempaan Fukuchiyaman laaksoon.

Etäisyydet ovat prefektuurin pääkaupunkiin Kiotoon noin 60 km, Kōbeen noin 80 km ja Japaninmerelle noin 25 km.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayabe sai kaupunkioikeudet seitsemän kunnan kuntaliitoksen myötä vuonna 1950.[4]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettu elinkeino alueella on jo vuosisatoja ollut vaatetusteollisuus. Siitä juontuu kaupungin nimikin, jonka alkuosa merkitsee kimonokankaan kudontaa.

Vaatetusteollisuuden vaikutuksesta alueen naiset ovat tottuneet käymään työssä kodin ulkopuolella. Niinpä alueelle on sijoittunut myös muuta teollisuutta, jossa on tarjolla työpaikkoja naisille. Esimerkkinä mainittakoon Omronin sairaalaelektroniikan kokoonpanotehdas. Nykyisin teollisuuteen tulee työntekijöitä myös muista maista, varsinkin Etelä-Amerikasta ja Filippiineiltä.

Yurajoen laakso on hedelmällinen, joten kaupunki on kehittynyt myös maatalouden varassa. Siellä toimii maatalouteen erikoistunut ammattikorkeakoulu. Maatalouselinkeinon parissa on nykyisin noin 3 500 taloutta. Tuotteita ovat riisi, vihannekset ja hedelmät.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ōmoto-uskonnon rakennus Chōseiden

Kurotani-washi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben pohjoisrajalla syrjäisessä laaksossa on pieni Kurotanin kylä, jossa vaalitaan ikivanhaa paperinvalmistustekniikkaa, Kurotani-washi. Paperi valmistetaan käsityönä huolellisen prosessin kautta laaksossa kasvavan pensaan kuorisäikeistä. Paikan paperinvalmistus on peräisin ajalta, jolloin eräs alakynteen joutunut samuraijoukko piileskeli kyseisessä laaksossa, ja alkoi valmistaa elantonsa hankkimiseksi paperia.

Tenmonkan PAO[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin läheisellä kukkulalla on tähtitorni Tenmonkan PAO. Koska kaupunki on melko pieni ja ympäröivät vuoret suojaavat, valosaaste on melko vähäistä. Tähtitornissa on 95 cm:n peilikaukoputki.

Ōmoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsee Ōmoto-uskonnon päätemppeli. Temppelialue on kaupungin kokoon verrattuna suuri. Uskonnollinen liike perustettiin vuonna 1892 ja sillä on oman ilmoituksensa mukaan noin 170 000 kannattajaa eri puolilla[5]. Ōmoto luokitellaan yleensä šintolaisuudesta erkaantuneeksi haaraksi. Sen erikoisuutena on, että liikkeen johdossa on aina ollut nainen.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben kautta kulkee JR Nishi-Nihon -yhtiön San’in-päälinja Kiotosta Fukuchiyamaan. Ayabe on risteysasema, josta erkanee Maizuru-linja. Kaupungin alueen muut asemat ovat Yamaga ja Takatsu sekä Maizurun suuntaan Fuchigaki ja Umezako.

Moottoritiet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben kautta kulkee Maizuru–Wakasa-moottoritie Kōben ja Osakan suuntaan. Kyōto-jūkan-moottoritien osuus Ayabesta Miyazuun valmistui vuonna 2003.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 綾部市の概要 綾部市役所. Arkistoitu 9.8.2017. Viitattu 7.5.2017.
  2. a b 推計人口(平成29年4月1日現在) 綾部市役所. Arkistoitu 7.4.2022. Viitattu 7.5.2017.
  3. a b c 綾部市の木・花・鳥 綾部市役所. Arkistoitu 30.8.2021. Viitattu 7.5.2017.
  4. 綾部市のあゆみ 綾部市役所. Arkistoitu 12.5.2019. Viitattu 7.5.2017.
  5. Frequently Asked Questions About Oomoto OOMOTO. Viitattu 7.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]