Ayabe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ayabe
(綾部市 (Ayabe-shi))
Symboli
Symboli
Ayabe in Kyoto Prefecture Ja.svg
Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 347,11 km²
Väkiluku (2010) 35 836
 – Tiheys 103,2 as./km²
Symbolit
 – Puu Mänty
 – Kukka Luumu
 – Lintu Japaninnokkavarpunen

Ayabe (jap. 綾部市, Ayabe-shi) on kaupunki ja risteysasema Japanissa Kioton prefektuurissa Yura-joen varrella. Asukkaita on 35 836 (2010) ja pinta-ala 347,11 km².[1] Kaupungiksi Ayabe tuli 1. elokuuta 1950.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben keskustaajama sijaitsee laaksossa, jota ympäröivät vuoret pohjoisen, idän ja etelän puolella. Yura-joki laskee kaakosta Tanban ylängöltä laaksoon. Ayaben laakso avautuu kohti länttä laajempaan Fukuchiyaman laaksoon.

Etäisyydet ovat prefektuurin pääkaupunkiin Kiotoon noin 60 km, Kōbeen noin 80 km ja Japaninmerelle noin 25 km.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben kaupungin nimi juontuu kimonokankaan kudonnasta

Tunnettu elinkeino alueella on jo vuosisatoja ollut vaatetusteollisuus. Siitä juontuu kaupungin nimikin, jonka alkuosa merkitsee kimonokankaan kudontaa.

Vaatetusteollisuuden vaikutuksesta alueen naiset ovat tottuneet käymään työssä kodin ulkopuolella. Niinpä alueelle on sijoittunut myös muuta teollisuutta, jossa on tarjolla naistyöpaikkoja. Esimerkkinä mainittakoon Omronin sairaalaelektroniikan kokoonpanotehdas. Nykyisin teollisuuteen tulee työntekijöitä myös muista maista, varsinkin Etelä-Amerikasta ja Filippiineiltä.

Yura-joen laakso on hedelmällinen, joten kaupunki on kehittynyt myös maatalouden varassa. Siellä toimii maatalouteen erikoistunut ammattikorkeakoulu. Maatalouselinkeinon parissa on nykyisin noin 3500 taloutta. Tuotteita ovat riisi, vihannekset ja hedelmät.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kurotani-washi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben pohjoisrajalla syrjäisessä laaksossa on pieni Kurotanin kylä, jossa vaalitaan ikivanhaa paperinvalmistustekniikkaa, Kurotani-washi. Paperi valmistetaan käsityönä huolellisen prosessin kautta laaksossa kasvavan pensaan kuorisäikeistä. Paikan paperinvalmistus on peräisin ajalta, jolloin eräs alakynteen joutunut samuraijoukko piileskeli kyseisessä laaksossa, ja alkoi valmistaa elantonsa hankkimiseksi paperia.

Tenmonkan PAO[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin läheisellä kukkulalla on tähtitorni Tenmonkan PAO. Koska kaupunki on melko pieni ja ympäröivät vuoret suojaavat, valosaaste on melko vähäistä. Tähtitornissa on 95 cm:n peilikaukoputki.

Ōmoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsee Ōmoto-uskonnon päätemppeli. Temppelialue on kaupungin kokoon verrattuna hulppea. Uskonnollinen liike perustettiin vuonna 1892 ja sillä on oman ilmoituksensa mukaan noin 180 000 kannattajaa eri puolilla [1]. Ōmoto luokitellaan yleensä šintolaisuudesta erkaantuneeksi haaraksi. Sen erikoisuutena on, että liikkeen johdossa on aina ollut nainen.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben kautta kulkee JR Nishi Nihon -yhtiön San'in linja Kiotosta Fukuchiyamaan. Ayabe on risteysasema, josta erkanee Maizurun linja. Kaupungin alueen muut asemat ovat Yamaga ja Takatsu sekä Maizurun suuntaan Fuchigaki ja Umezako.

Moottoritiet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayaben kautta kulkee Maizuru-Wakasa moottoritie Kōben ja Osakan suuntaan. Kyōto-Jūkan moottoritien osuus Ayabesta Miyazuun valmistui vuonna 2003. Kyseisen moottoritien Kiotosta lähtevä osuus ulottuu Kyōtambaan joka on 29 kilometrin päässä Ayabesta. Osuudet on tarkoitus rakentaa yhteen seuraavan vuosikymmenen aikana, jonka jälkeen prefektuurin pohjoisosan liikenne pääkaupunkiin nopeutuu. Ayaben ja Kyōtamban välillä käytetään valtakunnallista tietä numero 27.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]