Miyazu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miyazu
(宮津市)
Amanohashidate-kannas
Amanohashidate-kannas
lippu
lippu
Symboli
Symboli
Miyazun sijainti Kioton prefektuurissa
Miyazun sijainti Kioton prefektuurissa

Miyazu

Koordinaatit: 35°32′08″N, 135°11′43.8″E

Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 172,74[1] km²
Väkiluku (2017) 18 509[2]
 – Väestötiheys 107 as./km²
Symbolit
 – Kukka Rhododendron dilatatum[3]
 – Puu Japaninmustamänty[3]
Aikavyöhyke UTC+9

Miyazu (jap. 宮津市, Miyazu-shi) on Japanin kaupunki Honshūn saarella Kansain alueella Kioton prefektuurissa. Se sijaitsee Japaninmeren rannalla prefektuurin pohjoisosassa Kioton luoteispuolella. Miyazussa on 18 509 asukasta (vuonna 2017)[2] ja sen pinta-ala on 172,74 neliökilometriä.[1]

Miyazu on lomakeskus ja kalastussatama, jonka asukasluku on jatkuvasti ollut vähenemässä syrjäisen sijainnin vuoksi. Kaupungissa sijaitsee Amanohashidate-kannas, joka on yksi Japanin tunnetuimmista luonnonmaisemakohteista.

Miyazu on melko pienten rantatasankojen ja kallioisten jyrkkien rantojen vaihtelevamaisemainen kaupunki. Idässä Miyazun ja naapurikaupunki Maizurun rajana on Yurajoki. Etelässä Miyazun ja Fukuchiyaman rajalla on 833 m korkea Ōevuori. Lännessä kaupunki ulottuu Tangonniemen rantatasangolle.

Keskustaajama on lahdenpohjukassa, joka muodostaa hyvän luonnonsataman. Saman lahden toisen haaran poikki kulkee Amanohashidaten harju.

Meri ja suojainen luonnonsatama tarjoavat hyvät olosuhteet kalastuselinkeinon harjoittamiselle. Honshūn Japaninmeren puoleinen rannikko on harvempaan asuttua, eivätkä rantavedetkään ole sillä puolella kovin saastuneita.

Toinen merkittävä elinkeino on matkailu. Harjumaiseman lisäksi Amanohashidaten ja Yurajoen suiston hiekkarannat houkuttelevat väkeä kesäisin. Alueella on myös virkistyskalastukseen sopivia kalliorantoja. Matkailua palvelemassa on säilytetty vanha maisemarautatie, joka vakituisten asukkaiden vähentyessä olisi muuten käynyt kannattamattomaksi.

Elinkeinoille uutta tukea on saatu 2005 valmistuneen moottoritien myötä, joka yhdistää kaupungin Ayaben kautta Osakan suuntaan ja parantaa yhteyksiä myös Kiotoon.

Nähtävyydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amanohashidate on Japanin oloissa ainutlaatuinen harjukannas, joka ylittää meren lahden. 3,6 km pitkä harju on mäntyjen peittämä. Paikan nimi, ”silta taivaaseen”, on peräisin siihen liittyvästä legendasta, jonka mukaan taivaansilta on kaatunut mereen. Sillan voi kertomuksen mukaan nähdä alkuperäisenä läheiseltä vuorelta kumartumalla katsomaan omien polviensa välistä. Tämän sanotaan myös tuottavan onnea.

  1. a b 平成28年全国都道府県市区町村別面積調 京 都 府 Geospatial Information Authority of Japan. Viitattu 11.5.2017.
  2. a b 宮津市の世帯・人口 宮津市役所. Arkistoitu 26.2.2014. Viitattu 11.5.2017.
  3. a b 宮津市のシンボル 宮津市役所. Viitattu 11.5.2017. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]