Miyazu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Miyazu
(宮津市 (Miyazu-shi))
Symboli
Symboli
Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 169,32 km²
Väkiluku (2010) 19 948
 – Tiheys 117,8 as./km²
Symbolit
 – Puu Japaninmänty
 – Kukka Atsalea

Miyazu (jap. 宮津市, Miyazu-shi) on kaupunki, lomakeskus ja kalastussatama Japanissa Kioton prefektuurissa Japaninmeren rannalla. Vakituisia asukkaita on 19 948 (2010). Kaupungin asukasluku on jatkuvasti ollut vähenemässä syrjäisen sijainnin vuoksi. Kaupungin pinta-ala on 169,32 km².[1]

Kaupungissa sijaitsee Amano-Hashidate (天橋立), joka on Japanin yksi tunnetuimmista luonnonmaisemakohteista.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miyazu on melko pienten rantatasankojen ja kallioisten jyrkkien rantojen vaihtelevamaisemainen kaupunki. Idässä Miyazun ja naapurikaupunki Maizurun rajana on Yurajoki. Etelässä Miyazun ja Fukuchiyaman rajalla on 833 m korkea Ōevuori. Lännessä kaupunki ulottuu Tangoniemen rantatasangolle.

Keskustaajama on lahdenpohjukassa, joka muodostaa hyvän luonnonsataman. Saman lahden toisen haaran poikki kulkee Amano-Hashidaten harju.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meri ja suojainen luonnonsatama tarjoavat hyvät olosuhteet kalastuselinkeinon harjoittamiselle. Honshūn Japaninmeren puoleinen rannikko on harvempaan asuttua, eivätkä rantavedetkään ole sillä puolella kovin saastuneita.

Toinen merkittävä elinkeino on matkailu. Harjumaiseman lisäksi Amano-Hashidaten ja Yurajoen suiston hiekkarannat houkuttelevat väkeä kesäisin. Alueella on myös virkistyskalastukseen sopivia kalliorantoja. Matkailua palvelemassa on säilytetty vanha maisemarautatie, joka vakituisten asukkaiden vähentyessä olisi muuten käynyt kannattamattomaksi.

Elinkeinoille uutta tukea on saatu 2005 valmistuneen moottoritien myötä, joka yhdistää kaupungin Ayaben kautta Osakan suuntaan ja parantaa yhteyksiä myös Kiotoon.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amano-Hashidate on Japanin oloissa ainutlaatuinen harjukannas, joka ylittää meren lahden. 3,6 km pitkä harju on mäntyjen peittämä. Paikan nimi, "silta taivaaseen", on peräisin siihen liittyvästä legendasta, jonka mukaan taivaansilta on kaatunut mereen. Sillan voi kertomuksen mukaan nähdä alkuperäisenä läheiseltä vuorelta kumartumalla katsomaan omien polviensa välistä. Tämän sanotaan myös tuottavan onnea.

Amano-Hashidate

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]