Kyōtanabe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kyōtanabe
(京田辺市(Kyōtanabe-shi))
Symboli
Symboli
Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 42,94 km²
Väkiluku (2010) 67 910
 – Tiheys 1 581,5 as./km²
Symbolit
 – Puu Triadica sebifera
 – Kukka Azalea

Kyōtanabe (jap. 京田辺市, Kyōtanabe-shi) on kaupunki Japanissa Kioton prefektuurin eteläosassa. Asukkaita kaupungissa on 67 910 (2010) ja sen pinta-ala on 42,94 km².[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyōtanabe sijaitsee Kioton prefektuurin rajalla sivuten sekä Osakan- että Naran prefektuureja. Kioton prefektuurin eteläosa kaupungistuu metropolien vaikutuksesta jatkuvasti. Alueella pyritään viljelyn ja urbanisoitumisen rinnakkaisuuteen. Kaupunkialueet ovat yhteen kasvaneita, eikä rajoja juuri huomaa. Kyōtanaben naapurikaupunkeja ovat Jōyō ja Yawata sekä Osakan prefektuurista Hirakata ja Naran prefektuurista Ikoma.

Kaupunki rajoittuu lännessä mataliin Ikoma-vuoriin. Itärajalla virtaa joki nimeltä Kizugawa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijainti Kioton ja Naran välisellä liikennereitillä on vaikuttanut alueen kulttuuriin jo ennen 700-lukua, jolloin pääkaupunki siirtyi Narasta Kiotoon. Alue on myös tunnettu vahvasta teenviljelystä, ja paikkakunnalla on jalostettu eräs hienoimmista Japanin teelaaduista.

Nykyisin alue on kehittynyt Kioton ja Osakan metropolien nukkumalähiönä. Erityisenä mielenkiinnon kohteena on ollut hallittu kaupungistuminen. Kehitykselle antoi sykäyksen se, että Kiotossa vuodesta 1875 lähtien toiminut Dōshisha-yliopisto laajensi toimintaansa avaten Kyōtanabeen 1986 uuden kampuksen.

Kaupunki muodostettiin 1997 Tanaben kunnasta. Erotukseksi samannimisestä kaupungista Wakayaman prefektuurissa nimen etuliitteeksi tuli "kyō-" viitaten Kioton prefektuurin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]