Maizuru

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maizuru
(舞鶴市 (Maizuru-shi))
Symboli
Symboli
Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Hallinto
 – Pormestari Yorikane Masumoto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 342,35 km²
Väkiluku (2010) 88 669
 – Tiheys 259,0 as./km²
Symbolit
 – Puu Idänselkova
 – Kukka Atsalea

Maizuru (jap. 舞鶴市, Maizuru-shi) on satamakaupunki Japanissa Kioton prefektuurissa Japaninmeren rannalla. Asukkaita on 88 669 (2010) ja pinta-ala on 342,35 km².[1] Satamakaupungiksi kehittymistä on edesauttanut suojainen lahti, joka on ihanteellinen luonnonsatama.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maizurunlahti on vuonomainen ja kaksihaarainen, jonka vuoksi kaupungissa on erikseen itäinen ja läntinen osa omine satamineen. Vuoret ympäröivät jyrkkärantaista Maizurunlahtea aivan lahden suulle saakka ja jakavat sen keskeltä kahteen lahdenpohjukkaan. Molemmissa lahdenpohjukoissa on ranta-alanko, jossa sijaitsevat satamat ja kaupunkitaajamat.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkujaan Maizuru on historiallinen linnakaupunki. Tanabe-jōn linna rakennettiin 1500-luvulla suojaksi epävakaita oloja vastaan. Linna muistutti taivaalla kaartelevaa kurkea, joten paikkaa alettiin kutsua Maizuruksi, jonka merkitys on lentävä kurki.

Virallisesti satama perustettiin vasta 1901 ja itäisestä satamasta tehtiin laivastotukikohta, joka palveli heti tärkeässä osassa Venäjän-Japanin sodassa. Pian myös läntinen satama peruskorjattiin, ja siitä muodostui ulkomaankauppasatama erityisesti Kiinaan ja Koreaan sekä myöhemmin Venäjälle. Sen jälkeen kun toisen maailmansodan päätyttyä Maizurun kautta oli kotiutettu satojatuhansia sotilaita, sataman sotilaallinen merkitys on vähentynyt ja se on kehittynyt nimenomaan kauppasatamana, joka palvelee Kansain aluetta.

Itäinen ja läntinen Maizuru olivat aiemmin hallinnollisesti erillään, kunnes ne yhdistettiin 1943 nykyiseksi Maizurun kaupungiksi.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satamakaupungille meri on ollut aina luonnollinen väylä. Yhä kaupungista on säännöllinen autolauttayhteys Hokkaidōn saarelle. Rautatie- ja maantieliikennereitit kulkevat rannikkoa pitkin naapurikaupunkeihin ja kauemmaksi. Sisämaahan johtaa kapea sola, jonne on rakennettu maantie- ja rautatieyhteys Ayaben kautta Kiotoon. Rautatie sähköistettiin 1999.

Liikenneyhteydet ovat parantuneet 1991 Maizuruun saakka avatun Osakan alueelta johtavan moottoritien myötä. Moottoritietä varten on rakennettu vuoriston läpi useita tunneleita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]