Jōyō

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jōyō
(常用市 (Jōyō-shi))
Symboli
Symboli
Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Hallinto
 – Pormestari Akio Hashimoto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 32,74 km²
Väkiluku (2010) 80 037
 – Tiheys 2 444,6 as./km²
Symbolit
 – Puu Japaninaprikoosi
 – Kukka Keltakurjenmiekka
Kaupungin symboli on japaninaprikoosipuu.

Jōyō (jap. 城陽市, Jōyō-shi) on kaupunki Japanissa Kioton prefektuurin eteläosassa. Asukkaita on 80 037 (2010) ja pinta-ala 32,74 km².[1]

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jōyō sijaitsee Kioton ja Naran kaupunkien puolivälissä. Kaupunki on suurimmaksi osaksi alavaa laaksoaluetta, ja maasto kohoaa asteittain kohti itärajan matalahkoja vuoria. Kaupungin länsirajalla on joki nimeltä Kizugawa. Ilmasto laaksossa on leuto keskilämpötilan ollessa 16 °C, mistä syntyvät hyvät edellytykset hedelmäpuiden kasvattamiselle.

Kioton prefektuurin eteläosa kaupungistuu metropolien vaikutuksesta jatkuvasti. Alueella pyritään viljelyn ja urbanisoitumisen rinnakkaisuuteen. Kaupunkialueet ovat yhteenkasvaneita, eikä rajoja juuri huomaa. Jōyōn naapurikaupunkeja ovat Kyōtanabe, Uji ja Yawata.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jōyōssa tuotetaan 60 % Japanissa tarvittavista kulta- ja hopealangoista. Näitä käytetään hyväksi erityisesti kimonoiden tuotannossa.

Kaupunki on suurkaupunkialueiden tuntumassa, mutta ilmastollisesti alue suosii viljelyä. Maatalouden tuotteita alueella riisi ja bataatti sekä varsinkin hedelmät, kuten viikuna ja ume.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aodanin umetarha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aodanin umetarha on matkailunähtävyys, jossa 20 hehtaarin alueella on noin 10 000 ume- eli japaninaprikoosipuuta. Tarhan tarkkaa alkuajankohtaa ei tunneta, mutta siitä löytyy mainintoja Kamakura-kauden tanka-runoista.

Twinkle Joyo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twinkle Joyo on talvinen valojuhla, jossa sytytetään tuhansia värillisiä lamppuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]