Kyōtango

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kyōtango
(京丹後市 (Kyōtango-shi))
Symboli
Symboli
Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 501,84 km²
Väkiluku (2010) 59 038
 – Tiheys 117,6 as./km²

Kyōtango (jap. 京丹後市, Kyōtango-shi) on kaupunki Japanissa Kioton prefektuurissa Japaninmeren rannalla. Asukkaita on 59 038 (2010) ja pinta-ala 501,84 km².[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyōtango on Kioton prefektuurin pohjoisin kaupunki sen luoteiskulmassa. Kaupunkiin kuuluu Tango-niemen luoteisrannikko, ja se ulottuu suurimpaan osaan niemeä. Niemi on vuoristoinen. Sen rannikot ovat osaksi jyrkkiä kalliorinteitä, ja siellä täällä on ranta-alankoja, missä on pikku taajamia ja kalastussatamia.

Kyōtangon kaupunki muodostettiin 2004, kun kuusi kuntaa, Mineyama, Ōmiya, Amino, Kumihama, Tango ja Yasaka liittyivät yhteen. Vaikka kaupungilla ei ole selkeää keskustaajamaa, Mineyamasta on muodostumassa sellainen, koska se valittiin hallintokeskukseksi ja siellä on merkittävin rautatieasema.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tango-niemen alue tunnetaan perinteisestä hienosta silkinvalmistuksestaan, joka on jatkunut aina Nara-kaudelta asti. Nykyään perinteistä silkinvalmistusta vaalitaan kulttuuriperintönä, mutta alueen silkki on myös arvokasta hienoimpien kimonoiden valmistuksessa.

Rannikkokaupungin tärkeä elinkeino on kalastus. Merestä saadaan kalojen lisäksi simpukoita, äyriäisiä ja merilevää.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syrjäinen sijainti tarjoaa kiireettömän ilmapiirin rauhoittavassa maaseutuympäristössä. Alueella on useita onsen-kylpylöitä. Vuonna 2005 valmistunut moottoritie Osakan suunnasta, joka ulottuu naapurikaupunki Miyazuun saakka, on helpottanut liikenteellisesti myös Kyōtangon saavutettavuutta ja alueen matkailua.

Maisemakohteista on kuuluisin Kyōgamisakin rantajyrkänne. Se on Japaninmerestä nouseva vuori, joka muodostaa pienen niemen. Niemen kainalossa on suojainen uimaranta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]