Myrna Loy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Myrna Loy
Myrna loy.jpg
Syntymäaika 2. elokuuta 1905
Syntymäpaikka Helena, Montana
Aktiivisena 1925–1982
Kuolinaika 14. joulukuuta 1993 (88 vuotta)
Kuolinpaikka New York City, New York
Oikea nimi Myrna Adele Williams
Ammatti näyttelijä
Puoliso Arthur Hornblow, Jr. (1936–1942)
John Hertz, Jr. (1942–1944)
Gene Markey (1946–1950) Howland Sargeant (1951–1960)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie
Myrna Loy elokuvassa Parhaat vuodet (kuva trailerista).

Myrna Loy (oik. Myrna Adele Williams; 2. elokuuta 1905 Helena, Montana14. joulukuuta 1993 New York City, New York) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja yksi aikansa supertähdistä.[1] Hän aloitti klaffina, myöhemmin hänet tunnettiin eksoottisten vamppien esittäjänä ja hänen tunnetuimmaksi roolikseen nousi Nora Charles Pettävä varjo -elokuvissa. Näitä komediallisia salapoliisielokuvia valmistui kuusi kappaletta ja ne olivat merkittävä käännekohta Loyn uralla, sillä niissä hän sai todistaa komediennen kykynsä ja se avasi hänelle myös ovet suurempiin elokuvatuotantoihin.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrna Williams syntyi Helenan kaupungissa Montanassa Adele Mae (os. Johnson) ja David Franklin Williamsille. Hänen sukujuurensa olivat Walesista, Skotlannista ja Ruotsista. Loy sai etunimensä Nebraskassa sijaitsevan seisakkeen mukaan. Hänen isänsä oli farmari joka työskenteli pankkiirina ja kiinteistökehittäjänä, äiti taas oli musiikkiopiskelija Chicagosta. Loylla oli nuorempi veli nimeltä David Williams, Jr. (k. 1982). Perhe asui pari kertaa tilapäisesti Kaliforniassa Myrnan äidin sairastuttua keuhkokuumeeseen, johon ei saanut riittävää hoitoa Montanassa. Äidin toivuttua perhe palasi takaisin kotitilalleen. Myrnan isä kuoli espanjantautiin marraskuussa 1918, jolloin perhe muutti lopullisesti Kalifornian Culver Cityyn.

Loy aloitti tanssitunnit nuorella iällä ja debytoi teatterilavalla 12-vuotiaana. Hän jatkoi tanssimista ja näyttämötyötä myös Kaliforniassa ja opiskeli Westlake-nimisessä tyttökoulussa Holmby Hillsissä. Sen jälkeen hän aloitti opinnot Venice High Schoolissa. Siellä Loy toimi mallina Fountain of Education -veistokselle.

Loy lopetti koulun 18-vuotiaana hankkiakseen elantoa perheelleen ja näytteli Grauman's Egyptian Theatressa. Hän sai elokuvasopimuksen Warner Bros.-yhtiöltä sen jälkeen, kun hänestä otettuja kuvia erään elokuvan rooliasussa päätyi fanilehteen. Loyn ensimmäiset elokuvaroolit olivat avustajatasoisia, myöhemmin merkittävämpiä vampin ja femme fatalen osia 1920-luvun mykkäelokuvissa. Näiden roolien johdosta hänelle kiteytyi eksoottisen, epäamerikkalaisen näyttelijättären imago.[2]

Loyn uran alkuaikojen vamppiroolit toivat hänelle kuuluisuutta, mutta myöhemmin hänen tähtikuvaansa tulivat mukaan myös täydellisten vaimojen roolit. Loy teki läpimurtonsa Hollywoodissa 1930-luvulla, jolloin hänestä tuli ajan tunnetuimpia romanttisen komedian sankarittaria. Hän teki myös muutamia vakavia rooleja, kuten elokuvassa Vaarallista leikkiä (1934). Vuonna 1938 Loy äänestettiin Hollywoodin kuningattareksi, Clark Gablen ollessa kuningas. Loy kuuluikin noihin aikoihin Hollywoodin työllistetyimpiin ja parhaiten palkattuihin tähtiin.

Toisen maailmansodan aikoihin Loy piti taukoa urastaan ja keskittyi sotaponnisteluihin. Sota-aikana hän työskenteli mm. Punaiselle Ristille. Loy oli niin äänekäs Adolf Hitlerin vastustaja, että hänen nimensä päätyi Hitlerin mustalle listalle.

Sodan jälkeen Myrna Loy palasi elokuviin. Vuonna 1946 valmistui yksi hänen kuuluisimmista elokuvistaan: Parhaat vuodet (The Best Years of Our Lives). Loy oli aktiivinen demokraattisen puolueen jäsen sekä Unescon jäsen vuosina 1948–1954. 1940-luvun jälkeen Loyn elokuvaura oli käytännössä päättynyt, jolloin hän siirsi uransa painopisteen teatteriin ja televisioon ja esiintyi vain harvakseltaan elokuvissa. Vuonna 1991 hän sai kunnia-Oscar-palkinnon urastaan. Loy ei ollut paikalla gaalassa, mutta lähetti kiitoksensa kotoaan videoviestin välityksellä sanoen: "Teitte minut todella onnelliseksi. Kiitos oikein paljon."

Myrna Loy oli elämänsä aikana neljästi naimisissa, mutta kaikki avioliitot päättyivät eroon. 1970-luvulla hän sairasti rintasyövän, jonka seurauksena hänen molemmat rintansa poistettiin. Hän kuoli vuonna 1993 leikkauskomplikaatioihin 88 vuoden ikäisenä. Loylla on elokuvaurastaan tähti Hollywood Walk of Famella, osoitteessa 6685 Hollywood Blvd.

Muotoilija Olga Osol nimesi Arabialle suunnitelemansa Myrna-astiaston hänen mukaansa.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Myrna Loyn filmografia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Myrna Loy.