Myrna Loy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Myrna Loy
Myrna loy.jpg
Syntymäaika 2. elokuuta 1905
Syntymäpaikka Helena, Montana
Aktiivisena 1925–1982
Kuolinaika 14. joulukuuta 1993 (88 vuotta)
Kuolinpaikka New York City, New York
Oikea nimi Myrna Adele Williams
Ammatti näyttelijä
Puoliso Arthur Hornblow, Jr. (1936–1942)
John Hertz, Jr. (1942–1944)
Gene Markey (1946–1950) Howland Sargeant (1951–1960)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie
Myrna Loy elokuvassa Parhaat vuodet (kuva trailerista).

Myrna Loy, oik. Myrna Adele Williams (2. elokuuta 1905 Helena, Montana14. joulukuuta 1993 New York City, New York) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja yksi aikansa supertähdistä.[1] Hänen tunnetuin roolinsa on Nora Charles Pettävä varjo -elokuvissa. Näitä komediallisia salapoliisielokuvia valmistui kuusi kappaletta.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrna Williams syntyi Helenan kaupungissa Montanassa Adele Mae (os. Johnson) ja David Franklin Williamsille. Hänen sukujuurensa olivat Walesista, Skotlannista ja Ruotsista. Loy sai etunimensä Nebraskassa sijaitsevan seisakkeen mukaan. Hänen isänsä oli farmari joka työskenteli pankkiirina ja kiinteistökehittäjänä, äiti taas oli musiikkiopiskelija Chicagosta. Perhe asui tilapäisesti useaan otteeseen Kaliforniassa, mm. Myrnan äidin sairastuttua, mutta palasi aina takaisin Montanaan kotitilalleen. Myrnan isä kuoli espanjantautiin marraskuussa 1918, jolloin perhe muutti lopullisesti Kaliforniaan.

Loy aloitti tanssitunnit nuorella iällä ja teki teatteridebyyttinsä 12-vuotiaana The Blue Bird-näytelmässä. Hän jatkoi näyttämötyötä myös Kaliforniassa ja opiskeli Holmby Hillsissä. Hänen ensimmäiset elokuvaroolinsa olivat vamppeja ja femme fataleja 1920-luvun mykkäelokuvissa.

Myrna Loy tuli tunnetuksi täydellisten vaimojen esittäjänä. Hän teki läpimurtonsa Hollywoodissa 1930-luvulla. Vuonna 1938 hänet äänestettiin Hollywoodin kuningattareksi, Clark Gablen ollessa kuningas. Loy kuuluikin noihin aikoihin Hollywoodin työllistetyimpiin ja parhaiten palkattuihin tähtiin.

Toisen maailmansodan aikoihin Loy piti taukoa urastaan ja keskittyi sotaponnisteluihin, muun muassa työskentelemällä Punaisen Ristin kanssa. Loy oli niin äänekäs Adolf Hitlerin vastustaja, että hänen nimensä päätyi Hitlerin mustalle listalle.

Sodan jälkeen Myrna Loy palasi elokuviin. Vuonna 1946 valmistui yksi hänen kuuluisimmista elokuvistaan: Parhaat vuodet (The Best Years of Our Lives). Vuosina 1949–1954 hän työskenteli Unescolle. Loy oli aktiivinen demokraattisen puolueen jäsen. 1940-luvun jälkeen Loy näytteli elokuvissa harvemmin. Vuonna 1991 hän sai kunnia-Oscar-palkinnon urastaan.

Myrna Loy oli elämänsä aikana neljästi naimisissa, mutta kaikki avioliitot päättyivät eroon. Hän kuoli vuonna 1993 leikkauskomplikaatioihin 88 vuoden ikäisenä. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella, osoitteessa 6685 Hollywood Blvd.

Muotoilija Olga Osol nimesi Arabialle suunnitelemansa Myrna-astiaston hänen mukaansa.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Myrna Loyn filmografia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Myrna Loy.