Rinnanpoisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toinen rinta poistettu

Rinnanpoisto eli mastektomia (lat. Ablatio mammae) on kirurginen toimenpide, jossa poistetaan toinen tai molemmat rinnoista. Rinnanpoistoa käytetään useimmiten rintasyövän hoitokeinona, mutta harvemmissa tapauksissa leikkaus voidaan tehdä ennalta ehkäisevästi naisille, joilla on erittäin korkea riski sairastua rintasyöpään. Rinnanpoisto voidaan tehdä myös transsukupuolisille henkilöille osana sukupuolenkorjausprosessia.

Rintasyövän hoitona on nykyisin usein mahdollista tehdä rinnan säästävä leikkaus, jossa poistetaan ainoastaan kasvain ja riittävä osa tervettä kudosta sen ympäriltä. Esteettinen lopputulos on yleensä hyvä, ja leikkaus on sädehoitoon yhdistettynä monesti yhtä tehokas kuin rinnanpoisto. Edelleen kuitenkin rinnanpoisto on paras hoitokeino, jos kasvain on suuri, koostuu useammasta osasta, sen uusiutumistaipumus on korkea tai sädehoito ei ole mahdollista. Rinnanpoisto suoritetaan myös, jos potilas sitä toivoo.[1]

Rinnanpoiston jälkeen nainen voi käyttää erilaisia esimerkiksi rintaliiveihin kiinnitettäviä rintaproteeseja, jotka antavat päällepäin luonnollisen vaikutelman. Naisen rinta voidaan myös myöhemmin rekonstruoida eli rakentaa uudelleen erillisessä rintarekonstruktioleikkauksessa.

Leikkaustyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinkertainen rinnanpoisto
Leikkauksessa poistetaan rintakudos, nänni ja osa rinnan ihoa.
Radikaalinen rinnanpoisto
Leikkauksessa poistetaan koko rinnan lisäksi rintalihakset, kainalon imusolmukkeet ja näihin rakenteisiin liittyvä iho ja ihonalainen kudos. Leikkausta käytetään nykyisin harvoin, lähinnä syövissä, jotka ovat levinneet rintalihaksiin tai rintakehän seinämään.
Segmentaalinen rinnanpoisto
Leikkauksessa poistetaan riittävästi rintakudosta, jotta voidaan olla varmoja, että syöpäkasvain on saatu kokonaisuudessaan pois. Leikkaus on näin ollen säästävämpi kuin koko rinnan poisto.
Ihonalainen rinnanpoisto
Leikkauksessa poistetaan rintakudos, mutta säästetään nänni, nännipiha ja rinnan iho. Tarkoituksena on, että rinta pystyttäisiin rekonstruoimaan eli rakentamaan uudelleen, usein saman leikkauksen aikana.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diane M Opatt: Breast cancer 23.6.2006. eMedicine. Viitattu 21.4.2007. (englanniksi)
  2. Issam Makhoul: Breast cancer 20.9.2006. eMedicine. Viitattu 21.4.2007. (englanniksi)


Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.