Pettävä varjo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pettävä varjo
The Thin Man
The Thin Man 1934.jpg
Ohjaaja W. S. Van Dyke
Käsikirjoittaja Romaani:
Dashiell Hammett
Käsikirjoitus:
Albert Hackett
Frances Goodrich
Tuottaja Hunt Stromberg
Kuvaaja James Wong Howe
Pääosat William Powell
Myrna Loy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Ensi-ilta 23. toukokuuta 1934 (US)
27. helmikuuta 1938 (FI)
Kesto 93 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 226 408 USD
Seuraaja Pettävän varjon seuraaja, 1936
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pettävä varjo, myös nimellä Nick ja pettävä varjo (engl. The Thin Man) on vuonna 1934 ensi-iltansa saanut W. S. Van Dyken ohjaama yhdysvaltalainen rikos-/komediaelokuva, jonka pääosissa ovat William Powell ja Myrna Loy heidän toisessa yhteisessä elokuvassaan. Sivuosissa ovat muun muassa koira Skippy, joka elokuvassa on Nick ja Nora Charlesin koira, Maureen O'Sullivan ja Cesar Romero.

Pettävä varjo perustuu Dashiell Hammettin samannimiseen mysteeriromaaniin, joka ilmestyi 1934 vähän ennen itse elokuvaa. Pettävä varjo oletettavasti perustuu Hammettin pitkäaikaiseen suhteeseen näytelmäkirjailija Lillian Hellmaniin. Käsikirjoituksen laativat Albert Hackett ja Frances Goodrich. Pettävä varjo sai ensi-iltansa kotimaassaan 23. toukokuuta vuonna 1934. Suomeen Pettävä varjo ilmestyi teattereihin neljä vuotta myöhemmin 27. helmikuuta vuonna 1938. Metro-Goldwyn-Mayer tuotti elokuvan.

Pettävä varjo oli MGM:n kolmanneksi suurin kassamagneetti ilmestymisvuonnaan ja viides koko vuonna tuottaen 1,5 miljoonaa dollaria. Elokuva sai vuonna 1935 neljä Oscar-ehdokkuutta, kuten parhaan elokuvan ehdokkuuden.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

William Powell ja Myrna Loy näyttelevät elokuvassa aviopari Nick ja Nora Charlesia, jotka ratkovat rikoksia. Nick on kova juomaan ja eläkkeelle jäänyt etsivä ja vaimonsa Nora varakas perijätär. Heillä on koira, karkeakarvainen kettuterrieri Asta.

Nick pyydetään takaisin etsiväpalvelukseen ystävänsä katoamisensa takia ja hänen mahdollisesta osastaan murhaan. Ystävä, Clyde Wynant (Edward Ellis) ("the thin man"), on kadonnut mysteerisesti juuri kun hänen entinen tyttöystävänsä Julia Wolf on löydetty kuolleena. Wynantista tulee nopeasti pääepäilty, mutta hänen tyttärensä Dorothy (Maureen O'Sullivan) ei usko isänsä tehneen sitä. Nick vihdoin löytää johtolankoja ja onnistuu kokoamaan ne yhteen pala palalta intensiivisen tutkimuksen lopulla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 William Powell  … Nick Charles  
 Myrna Loy  … Nora Charles  
 Skippy  … Asta, Charlesien koira  
 Maureen O'Sullivan  … Dorothy Wynant  
 Nat Pendleton  … Luutnantti John Guild  
 Minna Gombell  … Mimi Wynant Jorgenson  
 Porter Hall  … Herbert MacCaulay  
 Henry Wadsworth  … Tommy  
 William Henry  … Gilbert Wynant  
 Harold Huber  … Arthur Nunheim  
 Cesar Romero  … Chris Jorgenson  
 Natalie Moorhead  … Julia Wolf  
 Edward Ellis  … Clyde Wynant  
 Edward Brophy  … Joe Morelli  

Brophy palasi elokuvasarjaan vuonna 1945 viidenteen elokuvaan Pettävä varjo voittaa pelin. Skippy-koira jatkoi myös kahteen seuraavaan jatko-osaan.

Oscar-palkintoehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kategoria Kenelle
1935 Paras elokuva Metro-Goldwyn-Mayer
Hunt Stromberg
Paras miespääosa William Powell
Paras ohjaus W. S. Van Dyke
Paras sovitettu käsikirjoitus Albert Hackett
Frances Goodrich

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pettävän varjon kuvauksille annettiin aikaa 2-3 viikkoa; ohjaaja W. S. Van Dyke onnistui kuvaamaan elokuvan 12 päivässä (uudelleenotot toukokuussa). Kuvaukset alkoivat 9. huhtikuuta ja budjetti oli 231 000 dollaria. Elokuvan kohtauksia kuvattiin muun muassa Bidwell Mansionissa, Chicossa, Kaliforniassa. Pettävää varjoa sanottiin aluksi "B-luokan elokuvaksi". Elokuva yllätti kaikki elokuvantekijät suurella menestyksellään; maailmanlaajuinen tuotto oli 1,5 miljoonaa dollaria ilmestymisvuonna.

Pettävä varjo sai ensi-iltansa toukokuussa 1934 vain viisi kuukautta itse kirjan julkaistamisen jälkeen, joka oli tammikuussa 1934.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan menestyksen ansiosta se sai viisi jatko-osaa:

Vuonna 1997 Pettävä varjo valittiin "kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävänä" elokuvana säilytettäväksi Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Film Registryssä.

Vuonna 2000 Yhdysvaltain elokuvainstituutti valitsi elokuvan kaikkien aikojen 32. hauskimmaksi elokuvaksi 100 hauskimman komedian joukkoon.


Vuonna 2002 kriitikko Roger Ebert lisäsi Pettävän varjon hänen Loistavat elokuvat -listaansa.[1] Ebert kehuu erityisesti William Powellin suoritusta sanoen, että Powell "sopii dialogiin kuin Fred Astaire tanssiin. Hänen suorituksensa on hyvin lystikäs ja vihjaileva, hyvin tietäväinen ja viaton samaan aikaan, että ei ole tuskin väliä mitä hän sanoo."[2]

Sovitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pettävä varjo sovitettiin radiokuunnelmaan 8. kesäkuuta vuonna 1936 Lux Radio Theatern lähetykseen. William Powell ja Myrna Loy uusi roolinsa Nickinä ja Norana.

Uudelleenfilmatisointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2011 ilmoitettiin, että Johnny Depp tulee olemaan pääosassa Pettävän varjon remakessa, jonka tulee ohjaamaan Rob Marshall.[3]

Vaikuttajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1976 komediaelokuvassa Murha, murha, päästäkää etsivät irti! roolihahmot Nick ja Nora Charles muutettiin muotoon Dick ja Dora Charleston, joita näytteli David Niven ja Maggie Smith.

Vuosina 1979–1984 ABC-kanavan viikoittainen romanttinen etsiväsarja Hart to Hart myös jäljitteli elokuvan keskeistä juonta. Sarjaa tähditti Robert Wagner, Stefanie Powers ja Lionel Stander.

Animaatioelokuvan Tapaus Punahilkka (2005) sammakkoetsivä-hahmo Nicky Flippers perustuu Nick Charlesiin. Nicky Flippersin äänenä toimi David Ogden Stiers.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Great Movies
  2. Ebert, Roger. 22. joulukuuta 2002. The Thin Man. Viitattu 17. kesäkuuta 2011
  3. Johnny Depp tulee näyttelemään elokuvan remakessa. Guardian artikkeli

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]