Mullan maku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mullan maku on Reijo Mäen vuonna 2000 julkaisema kahdestoista Vares-dekkari. Kirjan nimi viittaa Turun vesijohtoveden laatuun.

Kuoleman kapellimestari
Kirjailija Reijo Mäki
Kieli suomi
Genre jännitys
Kustantaja Otava
Julkaistu 2000
ISBN 951-1-16867-3
Sarja: Vares
Edeltävä Keltainen leski
Seuraava Kolmastoista yö
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Juoni ja kerronta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjassa Vares saa tehtäväkseen selvittää auto-onnettomuudessa kuolleen pankkivirkailijan kaksoiselämää ja varallisuuden alkuperää. Kirjan teemoja on pettäminen. Suuri osa Vareksen ajasta kuluu työtehtävien sijaan alkoholinkäyttöön, naisten naruttamiseen ja erilaisiin vedonlyönteihin, kuten sen arvaamiseen, onko vauva lastenvaunuissa valkoinen vai mulatti tai onko lihapullia annoksessa parillinen vai pariton määrä.

Vainajan tarinaa, tämän avioliittoa ja ajautumista petokseen kerrotaan takaumina minä-muodossa.

Teoksen rikollishahmoja edustaa Hämeen ja Pohjanmaan välimailta kotoisin oleva Martti Keskisarja, joka haluaa korjata kokemansa nöyryytykset, kuten vankilassa saamansa pilkkanimen. Hänen nuoruudestaan paljastetaan myös kavereiden naurun kohteeksi tuleminen helluntailaisten upotuskasteella.

Vares puolestaan muistelee nuoruutensa tansseihin menoa Siikaisten Vuorijärven yli ja bensan loppumista Kuvaskankaalla.

Kirjan sivuhahmoja on maailmanmaineen kynnyksellä aikanaan ollut, edelleen legendaarinen mutta Turkuun päätynyt rokkari, joka kertoilee värikkäästi aiemmasta riippuvuudestaan, Amerikan-vuosistaan ja kohtaamistaan henkilöistä kuten Donald Trumpista.

Historiallinen tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan tapahtumien alkusysäyksiä on Suomen 1990-luvun lama, erityisesti markan devalvointia ja kelluttamista seurannut luottojen vakuuskriisi.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Pertti Avolan mielestä henkilögalleria on tuttu Mäen aiemmista teoksista ja sympaattisten luuserien ja rikollisten kuvaus muistuttaa Carl Hiaasenin ja Elmore Leonardin teoksia. Avolaa häiritsee tietynlainen sovinismi ja turinointi. Toisaalta hän näkee onnistumisina paikallisvärin, herkulliset henkilöhahmot ja amerikkalaisperäisen yksityisetsivän siirtämisen suomalaiseen maisemaan.[1]

Mullan makua myytiin ilmestymisvuonnaan 15 200 kappaletta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avola, Pertti: Kirjat: Taattua Mäkeä, joskin pitkitettynä Helsingin Sanomat. 4.8.2000. Viitattu 8.12.2018.
  2. Vuoden 2000 myydyimmät kirjat kustantajat.fi.