Miguel Primo de Rivera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miguel Primo de Rivera
Espanjan pääministeri
Monarkki Alfonso XIII
Edeltäjä Manuel García Prieto
Seuraaja Dámaso Berenguer
Henkilötiedot
Syntynyt8. tammikuuta 1870
Jerez, Espanja
Kuollut16. maaliskuuta 1930 (60 vuotta)
Pariisi, Ranska
Puoliso Casilda Sáenz de Heredia Suárez y Argudín
Tiedot
Puolue Unión Patriótica Española
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Miguel Primo de Rivera y Orbaneja (8. tammikuuta 1870 Jerez, Espanja16. maaliskuuta 1930 Pariisi, Ranska) oli espanjalainen kenraali, joka hallitsi Espanjaa diktaattorina vuodesta 1923 vuoteen 1930.[1]

Primo de Rivera syntyi varakkaaseen perheeseen. Hän liittyi Espanjan asevoimiin ja soti siirtomaasodissa Marokossa, Kuubassa ja Filippiineillä. Hän toimi useissa tärkeissä sotilasviroissa ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mukaan lukien Valencian, Madridin ja Barcelonan kenraalikapteenina. Hänestä tuli Estellan markiisi setänsä kuoleman jälkeen vuonna 1921. Primo de Rivera teki vallankaappauksen asevoimien tukemana syyskuussa 1923. Kuningas Alfonso XIII hyväksyi hänen valtansa ja nimitti hänet pääministeriksi.

Miguel Primo de Rivera ja Espanjan kuningas maaliskuussa 1930.

Primo de Rivera syrjäytti perustuslain sotilaslailla, määräsi tiukan sensuurin ja asetti poliittiset puolueet pannaan. Hän perusti Unión Patriótica Españolan ja loi yksipuoluejärjestelmän. Primo de Rivera yritti vähentää työttömyyttä käyttämällä rahaa yhteiskunnan kehittämiseen, mutta hallituksen kasvaneet kulut aiheuttivat inflaation. Lopulta hän menetti asevoimien tuen ja luopui virastaan tammikuussa 1930.[1] Espanjan toinen tasavalta perustettiin hieman yli vuotta myöhemmin. Primo de Rivera kuoli diabetekseen Pariisissa vain kaksi kuukautta valtakautensa päättymisen jälkeen.[2]

Primo de Riveran poika oli asianajaja José Antonio Primo de Rivera, joka perusti totalitaristisen Falange-puolueen, ja teloitettiin ilman oikeudenkäyntiä 20. marraskuuta 1936. Hänen tyttärensä taas oli Pilar Primo de Rivera, joka perusti Falangen naisjaoksen.

Miguel Primo de Riveran muistomerkki Jerezissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Miguel Primo de Rivera Encyclopædia Britannica. Viitattu 28.1.2018.
  2. Primo De Rivera, Miguel (1870–1930) (Encyclopedia of Modern Europe: Europe Since 1914: Encyclopedia of the Age of War and Reconstruction) encyclopedia.com. Viitattu 28.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]