José Antonio Primo de Rivera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
José Antonio Primo de Rivera. Kuva vuodelta 1934.

José Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia (24. huhtikuuta 190320. marraskuuta 1936) oli espanjalainen asianajaja, joka oli Espanjaa vuodet 19231930 diktaattorina hallinneen Miguel Primo de Riveran poika, ja Espanjan sisällissodan tärkeitä henkilöitä.

Primo de Riveran poliittinen ura alkoi jo nuorena, kun hän toimitti El Fasciota, vahvasti oikeistolaista lehteä ja puolusti isänsä toteuttamaa politiikkaa. Tasavaltalaishallitus kuitenkin kielsi lehden julkaisun, ja Primo de Riveran oli siirryttävä aikakauslehti ABC:n kirjoittajaksi.

Isänsä kuoltua Primo de Rivera perusti 1933 fasistisen Falange Española -puolueen, joka ilmoitti tuomitsevansa sosialismin, marxismin, tasavaltalaisuuden ja kapitalismin ja pyrki luomaan Espanjasta Benito Mussolinin Italian kaltaisen totalitaristisen fasistivaltion. Vähitellen Falange kasvoi kymmenien tuhansien ihmisten yhteisöksi, mutta kun Espanjan kansanrintama voitti vaalit vuonna 1936, puolue kiellettiin ja Primo de Rivera pidätettiin.

Kuitenkin jo saman vuoden kesänä Falange oli jälleen mukana yhteiskunnallisissa tapahtumissa. Se tuki avoimesti sotilaskapinaa, joka johti sisällissodan lopulliseen syttymiseen. Primo de Rivera ei koskaan saanut tietää sodan lopputulosta, sillä hänet teloitettiin ilman oikeudenkäyntiä Alicantessa 1936. Myöhemmin hänen siskonsa Pilar Primo de Rivera perusti Falangen naisjaoksen.